Столични полицаи задържаха двама мъже за продажба и притежание на културно–исторически ценности

Снимка: Архив

В хода на полицейски операции за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, столични полицаи задържали двама мъже, съобщи МВР. Единият - Б.М. /38г./, е бил арестуван в момент, когато предлагал за продажба античен съд, тип амфора в двора на кооперацията, в която живее. Съдът е бил иззет, а продавачът отведен с полицейска мярка до 24 часа. Резултатът от назначената съдебна археологическа експертиза в рамките на воденото досъдебно производство показал, че амфората е автентична, датираща от елинистичния период-VI век пр.н.е. и притежава характеристиките на движим археологически обект и културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вторият мъж - П.К./36г./ бил задържан в момент, когато получавал пратка в офис на спедиторска фирма. Последвали процесуално следствени действия, обиск и изземване в условията на неотложност, в хода на които, у П.К. полицаите намерили и иззели 12 монети, съдържащи се в получената пратка, както и още 56 антични на вид монети. При претърсване в жилището, обитавано от задържания бил намерени и иззети голям брой монети с видим археологически произход и други метални предмети. По случая е било образувано досъдебно производство. На иззетите монети е била назначена съдебно-археологическа експертиза. Резултатът показал, че монетите и предметите, държани от П.К. имат характеристики на движими археологически обекти и културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

След доклад на събраните материали по двата случая в Софийска районна прокуратура Б.М. и П. К. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 278 от НК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право