Стотици ранени след сблъсъци на полиция и протестиращи в Румъния

Полицията се е сблъскала с десетки хиляди протестиращи срещу правителството в цяла Румъния, информира Би Би Си.

Между 30 000 и 50 000 души, включително и много чужденци, излязоха на улиците в цялата страна, според местни медии.

Демонстрантите в столицата Букурещ са хвърляли бутилки и павета, а полицията е използвала сълзотворен газ, лют спрей и дори водни оръжия.

Около 100 протестиращи са получили медицинска помощ, десет полицейски служители са били ранени, съобщиха от спешните служби.

Група демонстранти е направила опит да пробие в правителствената сграда в Букурещ, но е била спряна от кордон полицаи.

Протестиращите настояват за оставката на правителството, възразявайки против продължителните усилия за отслабване на съдебната система от управляващата Социалдемократическа партия, както и ниските доходи и корупцията в страната.

440 участници в антиправителствените протести в Букурещ, в това число и 24 жандармеристи, са получили медицинска помощ, а 65 души са били закарани в болница, информира „Agerpres“, цитирана от ТАСС.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо осъди бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад „Виктория“ и подчерта, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията.

„В една автентична демокрация, всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията, която е твърде диспропорционална с демонстрациите на мнозинството от хора на площад Виктория. Опитът да се сломи волята на хората, чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията през тази вечер“, заяви Йоханис.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа