Стотици ресторантьори протестираха: "Искаме работа!"

Варна поведе недоволството срещу новите мерки 

Стотици работещи и собственици на ресторанти, барове и нощни клубове от Варна протестираха срещу предлаганите от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев нови мерки срещу разпространението на COVID-19. С плакати "Наемът е 100%", "COVID-19 няма работно време" множеството потегли от входа на Морската градина на шествие до Катедралата, водено от траурен кръст над арка черни балони. 

Заради акцията много от заведенията в града затвориха за 2 часа. Част от хората шестваха в работните си униформи. Всички скандираха: "Искаме работа!", а преминавайки покрай работещи кафенета, призоваваха персонала: "Елате с нас, протестът е за Вас!". 

"Защитаваме правото си на труд. Не желаем нови рестрикции, касаещи нашия бранш. От 6 месеца работим с намален капацитет и без лев помощ от държавата", обобщи Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Вече няколко пъти давахме предложения към властите какво да предприемат, каза той по повод отправената от здравния министър Стойчо Кацаров покана да изложат становище по предложените нови мерки.

"Преди 18 месеца картината беше друга - тогава затворихме, за да се подготви здравната система, да се направят протоколи за лечение, да се доставят ваксини. Сега имаме 4 вида, много тестове и преболедували, протоколи за работа, но и скрита заболеваемост, с която никой не си прави труда да се справи. Не виждаме защо ударът трябва да се поеме от един бизнес. Това е безсмислено и няма да доведе до спад на заразените", категоричен бе Петров.

Според протестиращите икономическите мерки за подкрепа на сектора задължително трябва да се изготвят преди налагането на нови рестрикции, а към момента такива няма. Затова Съюзът на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията ще организират още протести в други градове на страната през следващите дни.   

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони