Стотици се стекоха пред мощите на Свети Панталеймон в „Света Неделя“

Снимка: Уикипедия

Стотици се стекоха пред мощите на Свети Панталеймон в митрополитския храм „Света Неделя“, за да се поклонят пред светинята, съобщи БНР.

В храма бе отслужена архиерейска литургия, водена от Мелнишкия епископ Герасим в присъствието на българския патриарх Неофит.

От рано пред храма се извиха дълги опашки. Миряните чакаха с часове, за да се помолят за здраве на светеца – великомъченик и лечител. Мощите му за първи път са у нас. Освен изключително ценната реликва – главата на свети Панталеймон, в храма е изложено и копие на чудотворната икона с образа на светеца, изрисувана и съхранявана в манастира Ксенофонт в Атон.

До този момент реликвата едва четири пъти е напускала пределите на Света гора – носена е за поклонение в Константинопол, Влашко, Русия и сега у нас. Светините пристигнаха на 27 юли – празникът на светеца. Първоначално те бяха изложени в храм „Свети седмочисленици“, сега са в „Света Неделя“, а утре ще бъдат преместени в Руския храм „Св. Николай” в София.

Вярва се, че главата на светеца има целебни сили.

„Това надмина нашите очаквания дори. Хората са жадни да се докоснат до великата светиня. Пренесените мощи са знак и белег за необходимост и присъствие на святост и духовност в нашите взаимоотношения. Поздравявам всички слушатели на вашето прекрасно и отлично радио с днешният празник!“, обясни отец Антон Вълчанов от храм „Света Неделя“.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете