Стотици хиляди левове губим от неадекватно лечение Парите са за обезщетения на неизлечимо болни пациенти

На първо място сме в ЕС по неблагоприятни здравно-демографски показатели.

Държавата губи стотици хиляди левове под формата на обезщетения, присъдени на пациенти, които не са получили шанс за адекватно лечение. България е единствената европейска държава, която в 21 век не позволява на неизлечимо болни да получат алтерантивна терапия, когато клинично е доказано, че всичко друго не помага. Това обясни пред “Труд” д-р Христо Дамянов, онколог и специалист по инсулин потенцирана терапия. В останалите държави този проблем е регламентиран и когато всички възможности са изчерпани, пациентът може да поиска терапия с медикамент, който все още подлежи на клинични проучвания. Нарича се “състрадателно лечение”.

Един от последните примери у нас е с двама онкоболни пациенти, които осъдиха за по 100 хил. лв. Министерството на здравеопазването (МЗ) заради невъзможност да получат състрадателна терапия, обясни д-р Дамянов.

Въпреки че в ЕС има еврорегламент от 13 години, едва в четвъртък бе публикувано за обществено обсъждане предложение за промяна в Закона за лекарствата у нас, което регламентира “състрадателното лечение”.

Страната е на първо място в ЕС по неблагоприятни основни здравно-демографски показатели. С новата наредба, която касае хронични и тежки инвалидизиращи заболявания, ще се даде възможност на пациентите да получат достъп до лечение, когато липсва алтернатива, и лекарството не е разрешено в друга държава, посочват в мотивите за наредбата от МЗ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не е вярно, че е единствената държава. Кралството и холандия също отказват лечения.

  2. Над милиард и половина отива в джобовете на крадците, а тук вдигат гарга за стотици хиляди. Кой ще спре ограбването на българския народ и източването на касата???

  3. Тези мошенници, нелекари с тази „състрадателна“терапия трябва да бъдат съдени, а не да пишат по медиите глупости.

Отговорете