Стотици хиляди левове губим от неадекватно лечение

Парите са за обезщетения на неизлечимо болни пациенти

Държавата губи стотици хиляди левове под формата на обезщетения, присъдени на пациенти, които не са получили шанс за адекватно лечение. България е единствената европейска държава, която в 21 век не позволява на неизлечимо болни да получат алтерантивна терапия, когато клинично е доказано, че всичко друго не помага. Това обясни пред “Труд” д-р Христо Дамянов, онколог и специалист по инсулин потенцирана терапия. В останалите държави този проблем е регламентиран и когато всички възможности са изчерпани, пациентът може да поиска терапия с медикамент, който все още подлежи на клинични проучвания. Нарича се “състрадателно лечение”.

Един от последните примери у нас е с двама онкоболни пациенти, които осъдиха за по 100 хил. лв. Министерството на здравеопазването (МЗ) заради невъзможност да получат състрадателна терапия, обясни д-р Дамянов.

Въпреки че в ЕС има еврорегламент от 13 години, едва в четвъртък бе публикувано за обществено обсъждане предложение за промяна в Закона за лекарствата у нас, което регламентира “състрадателното лечение”.

Страната е на първо място в ЕС по неблагоприятни основни здравно-демографски показатели. С новата наредба, която касае хронични и тежки инвалидизиращи заболявания, ще се даде възможност на пациентите да получат достъп до лечение, когато липсва алтернатива, и лекарството не е разрешено в друга държава, посочват в мотивите за наредбата от МЗ.

Коментари

Задължително поле