Страната, в която овцете са повече от хората

Жените в Исландия не взимат фамилията на съпруга си след сватбата

80% от жителите й вярват в елфи

Ако искате да посетите държава, която сякаш е измислена от фантазията на някой нетипичен бог, излязъл от книгите на Тери Пратчет, съветваме ви да стегнете куфарите към Исландия. Държава на саги, горещи минерални извори, вулкани с трудно изговорими имена, зелени пасища, черни плажове, бели нощи и безкрайна зимна тъма, на северни сияния и сини лагуни, водопади, китове, елфи и странни храни. Всичко това и много повече е Исландия.

Северната страна е рядко населена, като повече от половината от 360 000-то є население живее в столицата Рейкявик. Не е изненадващо тогава, че в страната всички си говорят на малко име. Това е обръщението и към президента. Всъщност поданиците на Исландия нямат истински фамилии.

Освен собственото си име, те се обозначават с имената на бащите си, като момчетата прибавят към името на татко си - син (sson), а момичета - дъщеря (dottir).

Заради липсата на фамилии съпругите не могат да вземат името на съпруга си при сватбата. За сметка на това със закон дамите в страната взимат равни заплати с господата, назначени на същата позиция.

Хората в Исландия са двойно по-малко от овцете, които се отглеждат в нея, което не е чудно предвид факта, че северната държава е сред най-слабо населените в света. Многото овце и фактът, че е островна държава насред Атлантическия океан определят и менюто на исландците, но за него малко по-късно.

Това далеч не са единствените парадокси, свързани с Исландия. Името на страната означава буквално преведено “ледена земя”, въпреки че държавата е много по-зелена от съседна Гренландия например, чието име означава “зелена земя”.

Климатът є също не е толкова свиреп, а средните температури през зимата са съизмерими с тези в Милано, заради топлото течение Гълфстрийм, преминаващо край острова.

Въпреки кино сагата “Викинги” Флоки Вилгердарсон не е основателят на Исландия. Но пък точно той според хрониките е измислил името є, с което е известна сега, след като видял група айсберги.

Според сказанията на исландците, първият, който е пристигнал на острова е норвежецът Наддод. Историята на страната е тясно свързана с Дания и Норвегия, като повечето местни са потомци на норвежки и галски заселници.

Страната се гордее и с факта, че нейният парламент е най-старият в света, но пък няма собствена армия.

Исландците са сред нациите, които са най-удоволетворени от живота си. Една от причините вероятно е добре работещата им фантазия. Според различни проучвания 80 на сто от исландците вярват в елфи.

В страната не на майтап съществува и специална служба, която се грижи за защита на елфите. За да не притесняват митичните създания, исландците до ден днешен избягват определени улици и зони, които се приемат за “свърталища на елфи”.

Представете си правителство, което строи пътища, така че те да заобиколят скали и земи, в които според местните живеят елфи, джуджета, гноми и други легендарни създания. Да, има такъв кабинет - този на Исландия.

Докато сте в северната страна можете да се запишете на елфическо училище, така че да научите повече за митичните създания. Такова е основано близо до столицата, в град Хафнарфьордур, където според легендите живеят най-много от приказните герои.

 

 

Прочутият Гейсир дал името на всички изригващи горещи извори

Синята лагуна е най-популярна

Термалните води са лековити

Сините бистри води, гейзери и водопади са се превърнали в символ на Исландия. Не е случаен фактът, че водата в страната е най-чистата в света и хората буквално пият от изворите, тъй като течността, която тече в домовете им не премината през никаква обработка. Безспорно най-популярното място в Исландия е Синята лагуна. Както се досещате и от името є водите на естествения басейн са тюркоазени. Температурата на лагуната е 38 градуса, като водата в нея напълно се обновява естествено на всеки 40 часа. Удоволствието да се излежавате в термалните естествени басейни може да бъде помрачено от тълпите от хора, които посещават забележителността всекидневно. Затова можете да замените пътуването до нея с това до така наречената Тайна лагуна, чиито води са не по-малко лековити.

В Исландия можете да видите и най-известният гейзер в света - Гейсир. Той се намира в долината Хаукадалур, известна със своите горещи извори. Изригванията му са на всеки 5-10 минути, а водните стълбове достигат до 70 метра височина. Но не могат да бъдат предвидени, тъй като всеки път са с различна сила и височина. В близост се намира и друг известен гейзер - Строкур, който също изригва на всеки 5 минути, с височина от около 25 метра. Геотермалната вода освен, че привлича туристи в Исландия, се използва и за отопление на домове и зеленчукови оранжерии.

 

Разложеното месо от акула е смятано за деликатес

Не пробвайте хакарл!

Ако сте чели “Георграфия на блаженството” на Ерик Уайнър сигурно сте подготвени, че в никакъв случай не трябва да пробвате най-типичния кулинарен деликатес на Исландия - хакарл. Ако се осмелите все пак имайте предвид, че седмици наред в устата ви ще остане затаена миризмата на разложено месо от акула. Защото хакарл се приготвя като месото на морски хищник се заравя в земята за 6 месеца, за да е ферментира. Получената воняща маса се счита за деликатес, но поне половината от исландците също отказват да я консумират, особено ако им предстои среща с любим човек, а не със смъртен враг. Показателно е и че опитването на разложеното месо всъщност се възприема и като изпит за прехода от юношеството към мъжеството.

Другите типични специалитети на Исландия, на които можете да дадете шанс или да се опитате веднага да забравите, са hrutspungur - мариновани в млечна саламура овнешки тестиси, сплескани като бисквити, svid - овча глава, разрязана на две, кипната и поднесена почти сурова или маринована заедно с очите или slatur - накълцани овчи карантии, сварени в шкембе, които наподобяват кървавица. Ако още не ви се е отяло ще ви предложим да пробвате още различни риби, овъглено овнешко месо или месо от чайка.

Традиционната напитка, която върви с тези деликатеси е не по-малко силна - brennivin. Спиртното питие се приготвя от картофи, ароматизирани с ким и представлява нещо средно между водка и бира. Самата бира е била забравена за продажба в Исландия цели 75 години и търговията с нея е разрешена чак през 1989 г.

 

Сцени от филми за Джеймс Бонд са снимани в езерото Йокулсарлон

Цените са по-ниски, отколкото при съседите

Вкусете лед на 1000 години

Ако искате да пробвате късмета си и да откриете някое от легендарните викингски съкровища отбийте се до водопада Скофагос. Заради приказната си красота той е избран и като ням герой във филма “Тор - Светът на мрака”. Водопадът е с височина 60 метра и широчина от 25. Друг от красивите водопади на Исландия, който е с подобна височина е Селяландсфос. В него, зад внушителната водна струя, можете дори да се разходите, ако не се боите от водните пръски.

Заради начина, по който се отразява слънцето във водите на водопада Гълфос пък, той е наречен “златен”.

Ако искате да опитате какъв е вкуса на 1000-годишен лед, да плавате между късове айсберги, както са правили героите от 4 филма за Джеймс Бонд, или да се насладите на тюлени в естественото им обитание, подарете си разходка с корабче по езерото Йокулсарлон. Самите ледени блокове, които можете да отнесете със себе си на снимка са с причудливи цветове от традиционно бяло, през сапфирено синьо до черно.

В Исландия можете да посетите и много природни паркове, черни плажове, да наблюдавате диви птици или китове, както и да видите как Великият Атлантически риф бавно, но сигурно отделя Исландия от Евразия.

Коментари

Задължително поле