Страхът от загуба на работа повишава риска от диабет

Стресът в работата може да отключи диабет.

Човек произвежда повече хормони на стреса и започва да преяжда

Почти една пета от потенциалните безработни развиват болестта

Сложната икономическа ситуация, породена от затварянето на част от бизнеса заради пандемията от коронавирус, създава страх от загуба на работата и постоянен стрес, който е един от рисковите фактори за човешкото здраве. Това е повод британски учени да припомнят серия от по-стари свои изследвания, с които доказват, че хората, които се страхуват да не загубят работното си място, рискуват в бъдеще да се разболеят от диабет тип 2. 

Изследователите анализирали данните от по-раншни проучвания, в които взели участие над 400 хил. жители на Австралия, Америка и Европа. Всички тези хора работели различни неща. В началото на изследването никой от тях не боледувал от диабет от никакъв тип. 

На първия етап всеки от участниците бил разпитан дали се страхува да загуби работното си място в близко бъдеще. Оказало се, че у 6 до 40 процента от хората наистина съществувал такъв страх. След това доброволците били наблюдавани в продължение на 10 години, особено за поява на захарен диабет. Резултатите показали, че хората, които имали опасения за загуба на работата, с 19 на сто по-често развили диабет тип 2. 
Трябва да се отбележи, че са отчетени множество други фактори, сред които възраст и пол. С други думи, не е доказано, че страхът от загуба на работата влияе пряко върху появата и прогресията на диабета, но попада сред предразполагащите фактори (повишава вероятността). 

Учените предполагат, че заради постоянния стрес, който изпитва организмът поради страх от безработица, се повишава производството на хормоните на стреса, а освен това човек започва да преяжда – под въздействието на същите хормони. Тези два фактора провокират постепенната прогресия на захарния диабет.

Коментари

Задължително поле