Стрелецът от Питсбърг обвинявал евреите за мигрантската вълна в САЩ

Стрелецът от Питсбърг е обвинявал евреите за мигрантската вълна от Централна Америка. Федералните прокурори предявиха и обвинения в омраза срещу мъжа от Пенсилвания, който нахлу в синагогата в Питсбърг и откри огън, като уби 11 души, съобщава CNN.

Освен убитите има шестима ранени, включително четирима служители на реда. Нападателят е носел автомат и три пистолета. Нямало данни той да е познат на властите преди трагедията в синагогата. Според ФБР мъжът е действал сам.

Нападателят Робърт Бауърс е 46-годишен местен жител. В престрелка с полицията беше ранен  и се намира в болница под охрана. Малко преди нападението публикувал пост в социалните мрежи с обвинение към еврейска организация, че „вкарва“ „нашественици“ в САЩ.

„Не мога да гледам отстрани как избиват народа ми. Гледайте, влизам!“, написал Бауърс.

Президентът Доналд стореното от него  като „акт на антисемитизъм“ и призова за затягане на законите за смъртното наказание:

"Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!"

От американското министерство на правосъдието обявиха, че на нападателя са повдигнати обвинения по 29 точки от закона и по думите на главния прокуриор Джеф Сешънс той е заплашен от смъртно наказание. ФБР разследва случая като престъпление, продиктувано от омраза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка