Стрелецът от Страсбург е „войник“ от „Ислямска държава“

Стрелецът, който уби трима души на коледен базар в Страсбург е бил един от „войниците“ на групировката „Ислямска държава“, предава AFP.

Извършителят на атаката в град Страсбург е един от войниците на Ислямска държава и е извършил операцията в отговор на призивите да се цели в граждани на коалицията, която е срещу джихадистката група.

Международна коалиция, ръководена от САЩ, извършва удари срещу джихадистите от 2014 г. насам, както и провежда подготовката и друга подкрепа на силите, които се борят с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Снощи терористът беше застрелян от полицията при операция, започнала в 21 ч. местно време. Атентаторът-джихадист се е бил скрил в склад на около четири километра от мястото на стрелбата във вторник.

Той е стрелял срещу патрул от трима - двама мъже и една жена, на улица "Лазаре", където явно се укривал. Полицаите отвърнали на огъня от патрулката и го елиминирали с първия куршум, съобщи Franceinfo. Нито един от тях не е пострадал в престрелката.

Преследвачите попаднали на следите му след обаждане от жена, която разпознала издирвания от властите беглец.

В. "Паризиен" пусна снимка, на която се вижда тялото на застреляния престъпник, а до него и пистолета му.

Полицаите бяха аплодирани и от събралите се на улицата пред загражденията десетки жители на квартала, разбрали за края на продължилата 48 ч. хайка за рецидивиста с над 20 присъди, съобщи Канал 3.

“Аз съм изключително признателен на силите на реда, че извадиха от строя терориста, за да не може повече да вреди. По този начин ще ни помогнат да се върнем към нормалния живот“, заяви кметът на Страсбург Ролан Риес пред LCI.

От полицейски източници стана ясно, че на няколко пъти жители на блокирания квартал Нюдорф са сигнализирали за убиеца, когото засичали на няколко пъти да броди сам по улиците, като се озъртал. Когато спецчастите пристигали на указаното място, той вече бил изчезнал.

Последната престрелка с него била плод на случайна среща между беглеца и патрулиращи с кола полицаи. Те го зърнали на излизане от една къща, разпознали го и завили обратно. Тогава той стрелял към колата, но при ответния залп през спуснатите стъкла на патрулката бил ликвидиран на място.

Коментари

Задължително поле