Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Проф. Михаил Константинов: Най-слабото звено при подготовката на избори е са секционните комисии

Над 500 са телефонните измами от началото на годината, откраднати са 3,5 млн. лева

Строим лаборатория на Антарктида за 800 000 лв. (Обзор) Нова сграда на пилони ще бъде дом на наши и чужди учени

Новата лаборатория ще бъде изградена на мястото на българската база “Свети Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В момента наука се прави в сервизни помещения

България започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида на мястото на съществуващата ни база. Строежът ще отнеме поне 3-4 години, а стойността на проекта ще бъде от порядъка на 700-800 000 лева. Това съобщи пред “Труд” проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания.

Парите ще бъдат осигурени както от ЕС, така и от националния бюджет. Архитектурният конкурс е минал и от следващата експедиция започва пренасянето на материалите и поставянето на основните за новата лаборатория.

“Българската полярна база е включена в националната пътна карта за научна инфраструктура, тъй като от 25 години, откакто функционира, в нея работят учени от над 40 страни в света, сред които Австралия, Нова Зеландия, Монголия, Кипър, Великобритания, САЩ и пр. Там се прави много сериозна наука. Изследванията касаят цялото човечество, като се започне с мерките, свързани с климатичните промени, тъй като цялата система на Антарктида е много чувствителна към тях, и се стигне до изследване на минерализациите и уникалния растителен и животински свят”, обясни проф. Пимпирев.

По думите му базата ни има нужда от условия, за да могат нашите и чуждите учени да работят, като изследват събраните проби на място.

“Ще се направи нова постройка, съобразена с природни условия там – ще бъде на пилони, за да не може снегът да не я затрупва. Ще има условия за научна работа, които в момента нямаме. Сега в помещенията, където се ремонтират машините, се прави и наука, което е доста балканско”, посочи още ученият, който участва в най-голямата международна среща на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP) в Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.