Строим лаборатория на Антарктида за 800 000 лв. (Обзор)

Новата лаборатория ще бъде изградена на мястото на българската база “Свети Климент Охридски” на остров Ливингстън.

Нова сграда на пилони ще бъде дом на наши и чужди учени

В момента наука се прави в сервизни помещения

България започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида на мястото на съществуващата ни база. Строежът ще отнеме поне 3-4 години, а стойността на проекта ще бъде от порядъка на 700-800 000 лева. Това съобщи пред “Труд” проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания.

Парите ще бъдат осигурени както от ЕС, така и от националния бюджет. Архитектурният конкурс е минал и от следващата експедиция започва пренасянето на материалите и поставянето на основните за новата лаборатория.

“Българската полярна база е включена в националната пътна карта за научна инфраструктура, тъй като от 25 години, откакто функционира, в нея работят учени от над 40 страни в света, сред които Австралия, Нова Зеландия, Монголия, Кипър, Великобритания, САЩ и пр. Там се прави много сериозна наука. Изследванията касаят цялото човечество, като се започне с мерките, свързани с климатичните промени, тъй като цялата система на Антарктида е много чувствителна към тях, и се стигне до изследване на минерализациите и уникалния растителен и животински свят”, обясни проф. Пимпирев.

По думите му базата ни има нужда от условия, за да могат нашите и чуждите учени да работят, като изследват събраните проби на място.

“Ще се направи нова постройка, съобразена с природни условия там - ще бъде на пилони, за да не може снегът да не я затрупва. Ще има условия за научна работа, които в момента нямаме. Сега в помещенията, където се ремонтират машините, се прави и наука, което е доста балканско”, посочи още ученият, който участва в най-голямата международна среща на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP) в Пловдив.

Коментари

Задължително поле