Строителите с 20% по-високи заплати (обзор)

15 000 компании от бранша са в сивия сектор

От професионалната камара настояват за промени, които да ги извадят на светло

Искат референтни цени и изисквания за влаганите материали

Заплатите на строителите да бъдат увеличени с 15-20% през тази година, планира бизнесът. Това ще доведе до повишаване на себестойността на квадратен метър жилищно строителство с до 5%, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев. Но дали това ще доведе до нарастване на крайната цена на новите жилища ще зависи от пазара. Сега средната заплата в бранша е 864 лв.

Близо 15 000 строителни компании работят в сивия сектор без някой да следи дали изграждат с достатъчно добро качество и имат ли наети специалисти, алармираха от КСБ. В сектора работят 20 хил. компании, като само 5025 от тях са вписани в професионалния регистър на Камарата на строителите, в който има информация за това какви експерти са служителите на фирмите, имат ли нужното образование и опит, стана ясно от думите на инж. Мазнев. Той подчерта, че сега законът позволява строителни бригади, които не са вписани в регистъра, да изграждат обекти с площ до 1000 кв.м., височина до кота корниз 10 метра и до 50 обитатели, без да е нужно да са вписани в професионалния регистър. В момента на второ четене в комисия към парламента е одобрено такива фирми да изпълняват обекти с площ до 100 кв.м, но от Камарата настояваме всички компании да се вписват задължително в регистъра, за да се гарантира качеството на строителство и да няма случаи като тези с летящите покриви във Враца при силен вятър, обясни инж. Мазнев.

От организацията представиха и другите си идеи за законови промени. От бизнеса предлагат разрешението за строителство да се издава още при идеен проект, за да се намали бюрокрацията. Така при подписване на акт 15 от възложителя, проектанта, строителя и надзора ще е ясно кой носи отговорност за всяка част от изпълнението на обекта. Сега каквито и грешки да има, те се преписват на строителя, обясни инж. Мазнев.

От Камарата настояват за въвеждане на референти цени за всяка дейност в строителството и изисквания за качеството на влаганите материали и извършваната работа. Бизнесът е категоричен, че Законът за устройство на територията трябва да бъде пренаписан и разделен на две части – за устройство на територията и за строителния процес. От Камарата настояват при избор на консорциум в търг да е задължително всяка една от фирмите в него да отговаря на заложените в обществената поръчка условия, а не само водещата компания, както е в момента.

 

Частните фирми: Нямаме договори за „Хемус“

Не са плащани аванси

Част от компаниите, които бяха спрягани, че имат договори за подизпълнители за доизграждането на магистрала “Хемус” от държавното дружество “Автомагистрали” отрекоха публично това. Нямаме договори под никаква форма нито за доставка на материали, нито за отдаване на механизация или работна ръка, заяви изпълнителният директор на “Хидрострой” АД инж. Живко Недев. “Ние сме публична компания и всеки наш договор е достъпен на корпоративния ни сайт и на този на Българската фондова борса. Оттам също е видно, че нямаме какъвто и да е договор с “Автомагистрали” ЕАД”, каза и Мариела Рунтева от “Трейс Груп Холд”. Емил Димитриев от “ПСТ Груп” обясни, че представляваната от него компания има 10-годишна история на партньорство с държавното дружество и рамкови договори, но те не касаят магистрала “Хемус” и не са плащани аванси за бъдещи дейности. Камарата на строителите възразява срещу неподкрепените с доказателства обвинения и разпространението на фалшиви новини, заяви изпълнителният й директор инж. Мирослав Мазнев. Той добави, че Камарата ще застане зад всеки свой член в битката за справедливост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес