Строят училища в София, Пловдив и Варна

Целта е да се разреди броят на децата, за да остане само първа смяна

74 общини са на двусменен режим

Планира се строеж на няколко нови училища в София, Пловдив и Варна, като в Бургас едно вече е готово. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който говори в петък пред депутатите в парламента.

В Столична община проектът включва четири нови школа. Идеята е да се разреди броят на учениците, за да преминат всички само към първа смяна. За тази цел през 2016 г. в Закона за училищното и предучилищно образование беше заложен срок това да се случи до 2021 г. Министър Вълчев обаче го определи вчера като нереален и допълни, че е направено предложение да се регламентира изготвянето на програми за всяка една община. 74 са общините, които имат училища на двусменен режим. Не е желателно срокът да бъде еднакъв за всички тях, посочи Вълчев.

“В столицата трябва да се направят най-големи промени. Следващите места са Варна, Бургас и Пловдив. Не е проблемът само с осигуряването на средства, а и осигуряването на терени. Това, което правим в наредбата е да поставим диференциран срок за всички общини. До 2025 - 2026 г. трябва да се направят много промени”, обясни просветният министър.

Основните мерки на ведомството са изграждане на нови школа, възстановяване на съществуващите училища, разреждане на приема и евентуално оптимизация на училищната мрежа.

По думите на Красимир Вълчев до десет години режимът трябва да бъде едносменен навсякъде.

Новата учебна година ще бъде открита в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София на 17 септември 2018 г. от 10:00 часа от министъра на културата Боил Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование