Студената зима била виновна за високите цени на салатата

Високите цени на зелената салата били заради студената зима. Така се оправдаха производители на зеленчуци от региона. Всъщност стана обичайна практика в страната по това време на годината краставиците да се предлагат по 4-5 лева килото, доматите също, а бройка маруля да струва 1,20 до 1,50 лв.

Цените обаче се задържаха не повече от две–три седмици и сега започнаха да падат, след като внос заля борсите. В момента марули могат да се намерят и за 60 стотинки, а на борсата в петричкото село Кърналово се продават за 20-30 стотинки бройката.

В Петричко-санданския регион само за три-четири години се пръкнаха стотици оранжерии, след като се видя, че се прави голяма печалба от ранните зеленчуци.

Срещу 20 до 40 хиляди лева се прави оранжерия. Проблемът на нашите производители е, че оранжериите в повечето случаи са неотопляеми и при големи студове продукцията закъснява. Освен това и много от семената измръзват. Така и реколтата е по-слаба, а цените стават по-високи, за да покрият загубите.

Продължава и порочната практика наши търговци да купуват стока от Гърция и да пишат на документите, че е българска и така я продават по-скъпо.

По веригата от производител, през посредник до купувач едно кило домати или краставици може да поскъпне с два лева наведнъж.

Коментари

Задължително поле