Студенти измайсториха бонбони с ракия, лютеница с ягоди и веган масло

Уникалното кулинарно изложение във Висше училище по мениджмънт бе част от практически изпит

Бонбони с ракия, лютеница с ягоди, баклава с патладжан и други иновативни продукти представиха студенти от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ във варненското Висше училище по мениджмънт /ВУМ/.  Уникалното изложение “Food Innovation Exhibition” бе част от техния практически изпит. Освен изискването да създадат свой продукт, младежите трябваше да дадат и идеи за реализацията му на пазара. Кулинарните изкушения оценяваха директорът на Института по кулинарни изкуства към ВУМ шеф Хю Бутен, ръководителят на катедра „Туризъм“ доц. Мая Иванова, ас. Ирина Петкова, програмен директор на „Culinary Arts Management” в стратегическия академичен партньор на ВУМ - Cardiff Metropolitan University, както и външни експерти.  

Най-сполучливите и реално приложими в ХоРеКА сектора продукти получиха награди от „Метро Академия“. Сред тях бяха двата вида бонбони с гроздова и кайсиева ракия „Българско сърце“. Авторът им Мариян Стефанов ги прави ръчно, като влага още карамел и сушени кайсии. Отличен бе и „Дип от леща“ на Виктория Баева, а победител стана Ниа Стоянова с „Дип от орехи и тиква“. Ивайло Гасеров, приготвил 100% веган масло с подправки, получи възможност да презентира продукта си на предстоящия в Стара Загора Национален кулинарен форум „Еволюция на вкуса 2023“. Сред иновативните вкусотии бяха и здравословните билкови близалки на Владислав Коротков, които имат ефекта на афродизиак. Студентът смята да ги предлага в биомагазини. Негови колеги представиха чипс от лаваш, лютеница с ягоди, баклава с шоколад, патладжан и моркови, прясна паста с чубрица, крем от вино и др. 

От ВУМ припомниха, че обучението в Института по кулинарни изкуства е практически ориентирано и обхваща целия спектър от дейности в сферата. Всеки семестър под ръководството на шеф-инструктори студентите организират над 30 тематични събития в учебния ресторант, където места резервират реални клиенти. Младежите участват и в много външни събития у нас и в чужбина, като получават и шанс за едногодишен практически стаж зад граница в над 80 висококатегорийни ресторанта – партньори на ВУМ, част от които имат звезди „Мишлен“.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони