На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Студентският дом – синият феникс в центъра на София

Лора Лучева и Христиан Даскалов

Мащабен проект за реконструкция беше представен на 30 май във фоайето на Националния студентски дом, намиращ се на знаковия площад „Народно събрание”. Открита на 30 май 1933 г., институцията е неизменна част от образователния и творчески живот на българското студенство, в която са израсли поколения творци и учени. Не е тайна, че повечето студенти днес въобще не знаят за съществуването на този културен център, защото от близо 20 години, когато половината от сградата беше опожарена, организацията е с малък бюджет и затихващи функции.

Но ситуацията се променя от септември 2018 г., когато за директор е назначен д-р Христиан Даскалов – млад и амбициозен икономист, спечелил престижното отличие „Докторант на годината – 2017”, ръководител на научноизследователския проект Open Source University. Благодарение на неговите ежедневни усилия, сградата се оживи, въобновиха се позабравени дейности на Дома, стартираха нови проекти – стажански програми, изложби, концерти, клубове.

Приоритетната задача за него обаче е обновяването на сградата. В проекта на дипломантката от УАСГ Лора Лучева, озаглавен „Ревитализация на Националния студентски дом”, той оценява авангардната визия и приема с адмирации идеите ѝ. В експозето си при откриването на изложбата Християн Даскалов изрази убеждението, че съвсем скоро Студентският дом да възкръсне с нова визия и дейност: „Изложбата представя най-подробните чертежи на сградата и невероятни идеи как тя да се осъвремени – не само архитектурно, но и концептуално – по нови дейности и форми, да стане привлекателно място за общуване на младите хора от всички университети”.

Три са основните приноси на проекта: подробен анализ сред студентите дали имат нужда от този център; съчетание на класическото с модерното в архитектурно отношение; детайлът над детайла – новата зала няма да е просто един театрален салон с 500 места, а той ще е подвижен – със специална механизация и би могъл да се преобразява в бална зала или друга платформа за изкуство. На новото, четвърто ниво на сградата, ще бъде създадена зона за работа по интереси – места за релакс, групово творчество, проектна дейност.

„Идеята ми беше да запазя оригиналните елементи на стила „Баухаус”, както е проектирана и построена от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. В същото време това да бъде удобно, мултифункционално пространство, отговарящо на актуалните изисквания на младите хора” – каза арх. Лора Лучева.

Христиан Даскалов връчи на Лора Лучева „Златен билет”, с който тя ще има право да посещава безплатно всички събития на Националния студентски дом.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.