Студентският дом – синият феникс в центъра на София

Лора Лучева и Христиан Даскалов

Мащабен проект за реконструкция беше представен на 30 май във фоайето на Националния студентски дом, намиращ се на знаковия площад „Народно събрание”. Открита на 30 май 1933 г., институцията е неизменна част от образователния и творчески живот на българското студенство, в която са израсли поколения творци и учени. Не е тайна, че повечето студенти днес въобще не знаят за съществуването на този културен център, защото от близо 20 години, когато половината от сградата беше опожарена, организацията е с малък бюджет и затихващи функции.

Но ситуацията се променя от септември 2018 г., когато за директор е назначен д-р Христиан Даскалов – млад и амбициозен икономист, спечелил престижното отличие „Докторант на годината – 2017”, ръководител на научноизследователския проект Open Source University. Благодарение на неговите ежедневни усилия, сградата се оживи, въобновиха се позабравени дейности на Дома, стартираха нови проекти – стажански програми, изложби, концерти, клубове.

Приоритетната задача за него обаче е обновяването на сградата. В проекта на дипломантката от УАСГ Лора Лучева, озаглавен „Ревитализация на Националния студентски дом”, той оценява авангардната визия и приема с адмирации идеите ѝ. В експозето си при откриването на изложбата Християн Даскалов изрази убеждението, че съвсем скоро Студентският дом да възкръсне с нова визия и дейност: „Изложбата представя най-подробните чертежи на сградата и невероятни идеи как тя да се осъвремени – не само архитектурно, но и концептуално – по нови дейности и форми, да стане привлекателно място за общуване на младите хора от всички университети”.

Три са основните приноси на проекта: подробен анализ сред студентите дали имат нужда от този център; съчетание на класическото с модерното в архитектурно отношение; детайлът над детайла – новата зала няма да е просто един театрален салон с 500 места, а той ще е подвижен – със специална механизация и би могъл да се преобразява в бална зала или друга платформа за изкуство. На новото, четвърто ниво на сградата, ще бъде създадена зона за работа по интереси – места за релакс, групово творчество, проектна дейност.

„Идеята ми беше да запазя оригиналните елементи на стила „Баухаус”, както е проектирана и построена от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. В същото време това да бъде удобно, мултифункционално пространство, отговарящо на актуалните изисквания на младите хора” – каза арх. Лора Лучева.

Христиан Даскалов връчи на Лора Лучева „Златен билет”, с който тя ще има право да посещава безплатно всички събития на Националния студентски дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура