На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Субсидии за фирми, ако наемат млади и необразовани От бюрата по труда

Снимка: Архив

Държавата ще субсидира фирми, които наемат на работа безработни на възраст до 24 години, както и такива, които имат основно или по-ниско образование. Двете насърчителни мерки са на Агенцията по заетостта.

От тях могат да се възползват и хора с увреждания, такива на възраст над 50 години или с престой в бюрото по труда над 6 месеца. Държавата ще покрива 50% от разходите им за заплати и осигуровки, а за хората с увреждания – до 75%.

Работодателите сами ще преценяват каква да е продължителността на трудовите договори с безработните лица, но не по-малко от 3 месеца. Максималният срок за финансиране на работните места от държавата е 12 месеца.

За целта фирмите трябва да подадат в бюрата по труда заявка за ползване на тези преференции от 13 юли до 21 юли. Могат да кандидатстват работодатели от всички сектори на икономиката, с изключение на тези, свързани с износ на стоки, с преработка и търговия на селскостопански продукти, със закриване на въглищни мини, както и в дейности, реализирани с условие за използване на местни стоки за сметка на вносни.

Междувременно данни на Агенция по заетостта отчитат силен интерес от граждани от трети страни да работят у нас. За сезонна заетост до 90 дни (хотелиерство и ресторантьорство и земеделие) са регистрирани 2797 души за май, юни и първите 10 дни на юли. Позициите са нискоквалифицирани – камериерка, пиколо, общ работник или мияч на съдове, обясни Атанаска Георгиева от КНСБ.

Най-много са желаещите да работят у нас украинци, молдовци, следвани от граждани на Македония и Албания. Освен заплата, българският работодател трябва да им осигури и квартира.

„Не искаме да гледаме в канчето на работодателя, нито да се бъркаме в сметките му, но ако инвестират в наши безработни, биха получили работна сила за по-дълъг период от 90 дни“, коментира Георгиева.

Извън сезонната заетост до средата на юни у нас са издадени общо 285 разрешения за чужденци, граждани на общо 36 държави. Те работят в областта на информационните технологии, административните услуги, в образованието, финансите и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.