Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Субсидии за фирми, ако наемат млади и необразовани От бюрата по труда

Снимка: Архив

Държавата ще субсидира фирми, които наемат на работа безработни на възраст до 24 години, както и такива, които имат основно или по-ниско образование. Двете насърчителни мерки са на Агенцията по заетостта.

От тях могат да се възползват и хора с увреждания, такива на възраст над 50 години или с престой в бюрото по труда над 6 месеца. Държавата ще покрива 50% от разходите им за заплати и осигуровки, а за хората с увреждания – до 75%.

Работодателите сами ще преценяват каква да е продължителността на трудовите договори с безработните лица, но не по-малко от 3 месеца. Максималният срок за финансиране на работните места от държавата е 12 месеца.

За целта фирмите трябва да подадат в бюрата по труда заявка за ползване на тези преференции от 13 юли до 21 юли. Могат да кандидатстват работодатели от всички сектори на икономиката, с изключение на тези, свързани с износ на стоки, с преработка и търговия на селскостопански продукти, със закриване на въглищни мини, както и в дейности, реализирани с условие за използване на местни стоки за сметка на вносни.

Междувременно данни на Агенция по заетостта отчитат силен интерес от граждани от трети страни да работят у нас. За сезонна заетост до 90 дни (хотелиерство и ресторантьорство и земеделие) са регистрирани 2797 души за май, юни и първите 10 дни на юли. Позициите са нискоквалифицирани – камериерка, пиколо, общ работник или мияч на съдове, обясни Атанаска Георгиева от КНСБ.

Най-много са желаещите да работят у нас украинци, молдовци, следвани от граждани на Македония и Албания. Освен заплата, българският работодател трябва да им осигури и квартира.

„Не искаме да гледаме в канчето на работодателя, нито да се бъркаме в сметките му, но ако инвестират в наши безработни, биха получили работна сила за по-дълъг период от 90 дни“, коментира Георгиева.

Извън сезонната заетост до средата на юни у нас са издадени общо 285 разрешения за чужденци, граждани на общо 36 държави. Те работят в областта на информационните технологии, административните услуги, в образованието, финансите и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.