Суверенитет или пари

Средствата от евробюджета намаляват

Американското издание на „Блумбърг“ съобщи, че в новия бюджет на Евросъюза, ясно е посочено – ако не се гласува „в крак“ с основните държави, наказанието ще бъде в евро. На тези страни не само няма да им се дадат пари от общия бюджет, но също така ще трябва да си плащат и за „Обединена Европа“. На първо място това ще засегне поляците и народите на балтийските страни, които слушат повече Вашингтон, а след това Меркел и Макрон, въпреки че би трябвало да е точно обратното. Това ще получат и унгарците, които имат „прекалено много суверенитет“, не искат да видят Сорос и не приемат мигрантите.

Или казано просто, сега от Старата Европа ще зависи кой, колко и за какво ще получава пари. Пак тя ще решава дали балтийските държави или поляците заслужават да получат пари или не. Ако на Германия й харесва как се държи България, тя ще й отпусне стотинки от общия бюджет, а ако не й харесва реториката на независимия Орбан, тя няма да го направи. Нещо повече, сега същата тази България ще бъде задължена да плати от собствения си джоб всички разходи на ЕС, както за фермерите, така и за мигрантите, а също така и за ЛГБТ и други „просветителни радости“. А парите там са значителни. От 2004 г. до 2011 г. Полша е получила от ЕС около 11 милиарда евро годишно, а Литва около 1,3 милиарда евро.

„Разделът от новия бюджет на тема "Политика на сближаване и ценности" е написан по такъв начин, че да се намали количеството на парите, предназначени за източноевропейските националисти... Но все пак те се надяват, че това предложение на Европейската комисия ще предизвика негативна реакция в много страни. Предстои дълъг и изключително сложен процес на съгласуване. Това е добра новина за лидери като Орбан и Качински. „В дългосрочен план обаче, източноевропейските държави вероятно ще получат по-малко пари, отколкото преди“, обобщава „Блумбърг“.

(Със съкращения,

превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле