Суперменът от Мали

Храбростта на Мамуду Гасама бе възнаградена

Ако нещо ни гарантира, че има лечебен мехлем за разклатената ни вяра в човешката природа, това е видеото от събота за драматичното спасяване на дете в Париж. Мамуду Гасама, 22-годишен нелегален имигрант от Мали, вижда самотно дете, което виси от балкона на четвъртия етаж на сграда в 18-ти район, и започва да се катери по фасадата на сградата, за да го спаси, докато зрителите наоколо го ободряваха. Този подвиг го превърна в известна личност или както медиите го нарекоха "Спайдермен от 18-ти район". Награждавайки Гасама с медал за храброст, президентът Емануел Макрон му каза, че веднага ще бъде натурализиран като френски гражданин и ще получи работа като пожарникар в Париж.

Макрон, обаче, подчерта контраста в обичайната политика на Франция по отношение на мигрантите. "Ние не можем просто да даваме документи на всеки, който идва от Мали или от Буркина. Ще им предоставим убежище, само ако са в опасност, но не и по икономически причини. Но Гасама направи нещо изключително. Трябва да мислим за това, като акт на смелост и сила, с който той заслужи възхищението на всички", съобщава за срещата "Льо Паризиен". Трудно е да се каже, че Макрон наистина прояви патрицианска благосклонност към благородния дивак от бившата френска колония, но той беше много ясен в изявлението си на пресконференцията след това: "Този изключителен акт с нищо няма да промени нашата политика спрямо имиграцията".

Самият Гасама, който със саморъчно направената от него опасна лодка, преминава в Италия преди да пристигне във Франция миналата година, бе впечатляващо скромен - "За пръв път в живота си печеля награда". Но самоотверженият му опит само подчертава колко е трудно за хора като него да бъдат приети във френското общество. Начинът на мислене на Макрон наистина изпраща посланието, че може да станете френски гражданин само ако направите нещо толкова необикновено, което мнозинството от французите никога няма да го направят.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле