Супер шоу събра ветроходи във Варна

Градът беше за трети път домакин на най-голямото състезание в Черно море

Това само във Варна може да се види ! С такъв възторг домакини и гости посрещнаха 11-те красиви ветроходи, които разпънаха мачти на Морската гара на финалната права на престижната регата "Тол Шипс". Такъв невероятен и невиждан празник в новата атрактивна зона на порта не е имало, въпреки че градът е за трети път домакин на безспорно най-голямото състезание в Черно море. Един след друг акостираха руският красавец "Мир", след това "Надежда" и трети - гордостта на българското мореплаване "Калиакра". За своето пристагане извести със сирена малко преди официалната церемония и гигантът "Крузенщерн". Ветроходът, наричан покорител на световните океани и перлата на руския платноходен флот, извършил две околосветски пътешествия, пристигна във Варна с 60 човека постоянен екипаж с капитан Михаил Петрович и 119 курсанти.

"Крузенщерн" чества т.г. 90- годишен юбилей. С първоначалното име "Падуа"е бил спуснат на вода в Бремерхафен, Германия през 1926 г., припомня за "Труд" един от курсантите, когото са определили за гид. Това е бил последният кораб от серията на т.нар. "летящи "Пе"- всички ветроходи на корабовладелеца Фердинанд Лайеш, които започвали с буквата "П". След края на Втората световна война по силата на репарациите корабът е бил предаден на флота на СССР и тогава е получил новото си име "Крузенщерн" в чест на адмирал Иван Фьодорович. Още се разказва, че когато корабът сменял собственика си, капитанът на "Падуа" Юрген Юрс обиколил на раздяла с него четири пъти нос Хорн и починал от внезапен сърдечен пристъп.

Едно от най-интересните неща на ветрохода -легенда е неговият музей. Богатата колекция съдържа сувенири, подарени от всички посещавани страни и нации по време на двете негови околосветски плавания- уста на кит, препариран крокодил, птицата До-до и скандинавско човече. "Когато го погледнем и очите му са добри,  значи "пора домой", разказа гидът пред "Труд". След Варна "Крузенщерн" ще отплава за Гърция и на 7 ноември трябва да акостира на своето пристанище в Калининград. В деня на пристигането моряците на борда имаха за обяд супа, котлети с макарони. Никога десерт- той е само за болните, такива са правилата, отсича 20-годишният водач.

Руският "Мир" е също фаворит и постоянен носител на награди в клас "А". Със 170 души екипаж и курсанти той пристигна във Варна. Практикантите са от Санктпетербургската академия "Макаров", като тях лично ги поздрави контраадмирал Митко Петев, командир на военноморските сила на Българрия. Те го поканиха в Русия и разбраха за високата му длъжност, едва когато го обявиха сред официалните лица на церемонията по откриване на домакинството на регатата във Варна. Ветроходът е дълъг 108.8м. Най-запомнящото му участие е през 1992 г., посветено на 500-годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб. Тогава наградата му е дадена на екипажа от краля на Испания Хуан Карлос I.

Овациите за третото място на финала обра родният ветроход "Калиакра" с 34 души на борда, сред които 21 ученици и студенти и с капитан Любомир Дацев. Той тържествено влезе в порта с опънати платна, музика и сирена, а посрещачите ръкопляскаха бурно. "Калиакра" е участвал навремето и е бил сред големите атракции на трансатлантическата регата "Къти Сарк". Посрещал е на борда си английската кралица Елизабет II и шведския крал Густав.Тогава негови конкуренти са били платноходът на оманския емир и бивша яхта на Хитлер, превърната в американския учебен кораб "Ийгъл". В неделя вечерта "Калиакра" поздрави Варна и гостите й с неотразимо светлинно шоу в залива.

"Калиакра " е с две посестрими - полската баркетина "Погория " и родната "Роял Хелена". Всъщност с "Погория " са ветроходи -близнаци, проектирани от морския архитект от Гданск Зигмунт Чорен и построени в този град, но нашият ветроход е с около 2 м по-дълъг и с 4 години по-млад.

"Върнахме живи и здрави хората, корабът е читав, важен е олимпийският принцип за участие", коментира Пламен Свещаров , мениджърът на родната " Роял Хелена", според когото регатата е била тежка, с доста бурно време на трите етапа и вятър до 35-36 възела.

Във Варна пристигна 45-метровата шхуна"Адорнате" от Румъния , както и руската яхта "Акела" от клас С, дълга 13.61 м. Ветроходът -гигант "Надежда" пристигна със скъсена фок мачта, която се счупи при буря в прехода от Новоросийск до Сочи.

Фантастична е атрактивната зона на Морска гара, заяви откровено на официалната церемония председателят на регатата Робин Хюргрьоне и поздрави за усилията кмета Иван Портних и ръководството на пристанище Варна. Той искрено беше възхитен от посрещането във Варна, като се има предвид, че в Сочи корабите бяха лично приветствани от руския президент Путин, който се качи на борда на "Херсонс".

Джаги, танци, траш и бодиарт, рисуване върху коси и дрехи, акробатки, латино, брейк и хип-хоп бяха само част от шарената програма на младежкия фестивал FUNCITY +, която събра очите на млади и стари, изсипали се в изобилие на кея на Варна. Вечерта на голямата сцена имаше концерти на супер групата"Легендите" с Тони Димитрова, "Бохемска рапсодия" с участието на Звездомир Керемдичиев, на група "Кикимора ", Николо Коцев и Дуги Уайт. Най-зрелищен беше парадът на екипажите- с пирати, моряци и национални носии, а във финалния ден във вторник беше Парадът на ветрилата във Варненския залив.

Имаше и традиционна вечеря на капитаните в шикозния ресторант "Капитан Кук", на която близо 70 морски офицери, повечето от които с дамите си, бяха гощавани от маестро Пламен Петров. В засуканото меню са присъствали мариновани черноморски риби, скариди, октопод и калмари по гръцки, пилешки и свински каренца, обвити с прошуто и моцарела и със сос от пресни манатарки и трюфел, издадоха от кухнята на заведението.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи