Румен Радев: Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа

Здравка Евтимова влезе в учебниците на САЩ

Ронсар: „Че кой е вечно млад…”

ЕК: Липсва прозрачност при даването на гражданство срещу инвестиции в България

Условна присъда за наркоплантация Продукция за 8 700 лв. е конфискувана от дворното място

Джулиана Гани се сгоди

Депутатите узакониха проверки на журналистически публикации

Премиерът Бойко Борисов: Коалицията си работи прекрасно (ВИДЕО)

Бащата на Николай Банев почина Бившият ДС полковник вярвал, че синът му е защитник на социално слабите и пази народното имане като очите си

Квартирант краде врати и ток от съседи в Шумен

Поставят контейнери за дрехи и обувки в Шумен

Здравният министър сезира Цацаров за зачестилите нападения над медици

Поредна старица „помогна на МВР“ и хариза на престъпници 4000 лв.

Трима души са в реанимация в Търново след усложнения от грип С вирусен енцефалит са бременна жена и 6-годишно дете

Проучване на „Афис“ постави БСП пред ГЕРБ за евровота

Сурови санкции и нов механизъм срещу двойния стандарт на храните

Снимки Пламен Стоименов

Европейската комисия е разработила нов механизъм срещу двойния стандарт при храните и продуктите. Предвиждат и високи санкции за нелоялните практитки. Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете по време на пресконференция в София.

Механизмът ще дава възможност да се подават колективни искове от потребители, когато има нанесени вреди, когато голям брой хора са засегнати от нелоялни търговски практики от страна на търговци или производители.

Санкциите за нелоялни търговски практики – както е двойното качество на продуктите, могат да възлизат до 4% от годишния оборот на компанията.

„Ще въведем по-точни определения на забранените двойни стандарти на хранителните продукти, и не само на тях, а и на всякакви други продукти, които са с една марка, но с различен състав в различните държава, налагаме и санкции, които ще бъдат в сила при трансгранични нарушения“, обясни Йоурова.

Механизмът включва и защита на онлайн потребителите на стоки, които ще бъдат информирани с кого сключват договор в електронни платформи, както и какъв е адресът, на който могат да подават своите оплаквания при открити нарушения. А при нередности са предвидени санкции, които ще бъдат синхронизирани между държавите – членки.

Държавите – членки ще определят сами ресорните органи, които ще въведат заложените мерки. Проверки текат и в момента като от началото на годината са установени 3-ма производители, които заради нарушения ще променят съставките на своите продукти, за да няма различение в съдържанието на стоките в различните страни-от ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.