Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Бащата на арестувания зам.-шеф на ДФ „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков и няма луксозен автомобил от него

Как се храни Йоланда Хадид Майката на Джиджи и Бела Хадид изглежда супер на 55 години

Как хакването на НАП предизвиква семеeн скандал?

СОС разглежда нов механизъм за съкращаване времето на реакция при замърсяване на въздуха

Проф. Михаил Константинов: Проникнато е в сървър, не в архива на НАП

Росен Бъчваров: Правим приложение на НАП, с което всеки да провери дали има злоупотреба с данните му

Менда Стоянова: Няма по-подходящ момент за плащане на изтребителите Ф-16

1700 са жертвите на ебола за година В Конго започнаха масови ваксинации

Отхвърлиха иск на Петко Стрелеца от Лясковец за 1 млн. лева срещу държавата Петко Петков, който уби командос и рани колегите му, се почувствал заплашен, че ще го вкарат в лудница

Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

На 19 юли 2019 да почерпят

Сухо и горещо започва юли

Горещо и сухо време ни очаква в началото на юли. Предстои затопляне през първите дни на седмия месец в годината и не се прогнозират особени валежи. От 4 до 7 юли ще бъде ветровито и вълнението по нашето Черноморско крайбрежие ще е умерено и силно.

Възможно е да превалява основно в Западната половина от страната. До края на десетдневието температурите ще се повишават и през втората му половина на много места ще достигнат 30, 33 градуса. В самия край на десетдневката ще има условия за следобедни разхладителни валежи.

В средата на месеца ще бъде слънчево и горещо, като най-топло ще е около 14 и 15 юли. Периодите с по-продължителни валежи са от 18 до 22 и в края на месеца от 27 до 31 юли. Валежите през последните дни от месеца ще бъдат краткотрайни, с летен характер.

Средните максимални температури за месеца ще бъдат между 28 и 32 градуса, а средните минимални – между 14 и 18 градуса. Обикновено най-често през месеца вали в неговия край, а началото е по-сухо, в сравнение с последните дни на юни, в които в страната доминираше динамично време с дъжд и слънце.

Юли за равнинната част на страната е най-топлият месец от годината. Времето по-често е слънчево и горещо. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив живакът в термометрите достигна 45-о деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София също бе отбелязан рекорд – 40,2 градуса. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Съпътстващо дългите горещини явление е чувствителното спадане на нивото на реките и водните басейни. Ниското ниво на река Дунав се отразява в затруднения за речното корабоплаване. Голям разход на водни ресурси в такива горещи дни е и напояването на земеделските площи.

Народна метеорология: Гръм на Илинден носи добро вино

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин. За юли народната метеорология гласи:

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Голяма вероятност за градушки

В сравнение с юни нахлуванията на по-хладен въздух от северозапад намаляват, но въпреки това вероятността от проливни валежи и гръмотевични бури е голяма. За този месец най-честото неблагоприятно явление е градушката. То се случва обикновено в дните 2-12 юли и 28 юли в Горнотракийската низина и между 22 и 23 в Северозападна България.

На тези дни по-често отколкото в другите се е случвал валеж от град за период повече от 100 години. Естествено има и изключения.
Въпреки това юли е един от най-подходящите периоди за почивка по нашето Черноморие. Студените фронтове рядко достигат до крайбрежието, а свежият морски бриз прави горещините поносими.

Справка за геомагнитната прогноза показва, че през повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска. Магнитни бури обаче се очакват през периодите от 20 до 22 юли.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.