„Сцена на кръстопът“ почита Татяна Лолова и Николай Хайтов

Татяна Лолова ще бъде почетена с изложба.

Изложби, премиери на книги и кръгла маса в съпътстващата програма

Две представления на “Пипи дългото чорапче”

Представяне на книгата “Разговори с Маргарита Младенова”

В музея на Драматичния театър започва тридневен уъркшоп

Богата съпътстваща програма с изложби, тематични музикални и артистични вечери, премиери на книги, кръгла маса и уъркшоп ще предложи на публиката Есенният международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът” в Пловдив от 10-и до 21 септември.

Тя започва още в първия ден от 17.30 ч. на пл. “Римски стадион”, където ще бъде открита фотоизложба “Татяна Лолова на 90 - мигове”. В рамките на фестивала ще има още едно специално събитие, посветено на голямата българска актриса. На 16 септември от 19.30 ч. в Камерната зала ще се състои мултимедийният спектакъл “Празнуваме Татяна Лолова” с представяне на документалния филм “Последният спектакъл” и премиера на книгата “Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки”.
С изложба на 10 септември в 18 ч. в горното фоайе на Драматичния театър ще бъде почетен големия български автор с експозицията “105 години от рождението на Николай Хайтов”, която събира и представя плакатите на емблематични български филми и спектакли, създадени по произведения на писателя. Идеята на фондация “Памет” и сина на писателя - Здравец Хайтов, е да представят многообразния талант на писателя, сценариста и драматурга.

Николай Хайтов (1919-2002)

Съпътстващата програма продължава с представяне на книгата “Разговори с Маргарита Младенова” на 13 септември от 17.30 ч. в музея на Драматичния театър. Истински целодневен празник за малки и големи ще предложи фестивалът на 14 септември. Освен две представления на хитовия спектакъл “Пипи дългото чорапче” на МТ “Николай Бинев” в двора на театъра ще има работилница “Направи си кукла” с актьорите от Държавен куклен театър-Пловдив. Работилниците ще се проведат от 12.30 до 14 ч. и от 16 до 17.30 ч.

Спектакълът “Пипи дългото чорапче”

Международна кръгла маса “Европейският театър на кръстопът” ще се проведе на 17 септември от 11 ч. в музейна галерия “Димитър Георгиев”. В същия ден от 11 часа в музея на Драматичния театър започва тридневен уъркшоп “Човекът, който дърпа конците” за ролята и значението на помощник-режисьора в театралния процес. Събитието е с предварително записване на [email protected] до 10 септември.

Дългият театрален празник на 17 септември продължава вечерта от 21 ч., когато в двора на Драмата ще се проведе музикална вечер със студенти от НАТФИЗ с музикален педагог Петя Диманова. В концерта участват Александра Златева, Борис Диков, Виктор Димитров, Георги Алексиев, Гергана Спиридонова, Денислав Михалев, Зорница Кюркчиева, Катрин Тодорова, Любослава Маринова, Лидия Василева, Марин Апостолов, Матей Мичев, Николай Станоев, Самуил Горанов, Самуил Сребрев, Симона Джурова, Соня Пилатова, Александър Туник, Мария Генова, Слави Гергов.

Млади артисти ще се представят на сцената.

Финал на съпътстващата програма ще постави представянето на книгата “Мечтанието” на Диян Никифоров и Димитър Петков на 21 септември от 17.30 ч. в Камерната зала на театъра. Слоганът на тазгодишното издание на фестивала “Сцена на кръстопът” е “Театъра Огледалото”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура