Събират пари за училището по изкуства в Русаля на благотворителен турнир

Школото е единственото по рода си в страната с 25 даровити деца от бедни семейства

Благотворителен турнир по американски футбол в София ще събира средства, за да подпомогне училището по изкуства и занаяти във великотърновското село Русаля. ОУ „Димитър Екимов“ е единствено по рода си в страната и в него учат, и творят 25 деца от крайно бедни семейства.

Вече четвърта година институцията се самоиздържа благодарение на дарители и различни проекти. От тази есен школото е със статут на основно и се подпомага от МОН. Субсидията е доста символична, тъй като стандартите за ученици са еднакви за всички учебни заведения, но децата са съвсем малко. Въпреки това, ръководството оценява жеста от страна на държавата.

На 9 юни в спортна зала „Академика“ в София се организира футболен турнир, който да подпомогне школото. Собственичката и управителка на частното училище Ани Мари Димитрова споделя:

„Тази инициатива дойде от организацията „Булдозер“, които ни изненадаха, решавайки да застанат зад нашата кауза и да направят едно събитие в наша подкрепа. То е свързано с американския футбол и е една спортна проява, в която ще има томбола, ще има викторини, ще има мачове, които ще бъдат ефектни за публиката – един ден, свързан с емоции, с радост и с подкрепа на една социална кауза, която според мен си заслужава“.

В турнира ще се състезават както възрастни футболисти, така и деца.

Всички средства от спортния празник ще бъдат дарени след това на училището в Русаля. Ани Мари Димитрова признава, че в момента в институцията имат нужда от доста неща. Все още децата нямат модерна и съвременно оборудвана столова, а се хранят в учебна класна стая. Помещението за столова е в груб строеж, трябва да се довърши ремонта, да се закупят мебели и оборудване. За това обаче са нужни десетки хиляди и ръководството търси възможности това да се случи по проект с европейско финансиране. Най- спешни обаче са закупуването на бусче, на матраци и на шкафчета за децата.

„Имаме нужда и от малки финанси, свързани с неща, като стаите на децата, за да се чувстват едни нормални деца, примерно ни трябват матраци. От тази година усетихме много голяма нужда от такова бусче за училището, където да можем да водим децата на различни мероприятия и инициативи“, казва психологът Полита Караилиева.

"До седмата година в стратегически план ние ще се финансираме предимно от проекти, дарители и спонсори, както го правим вече четири години. След това ще разчитаме и на други инициативи, така, че за нас всяко включване зад нашата кауза, е добре дошло“, изтъква Ани Мари Димитрова.

Бус за училището е наложителен, тъй като децата се извозват на концерти, представления до близките градове. Съвсем наскоро трябвало възпитаниците да изнасят представление пред английската общност в Михалци и ангажирали частен превоз и коли, за да стигнат до селото.

„В момента имаме 25 ученика, работим в четири направления по изкуства - танц, музика, рисуване и приложни занаяти, и театър, и разбира се всички задължителни образователни предмети. Освен всички това като програма която никак не е лека, имаме и менторски занимания, които са свързани с емоционалната интелигентност на децата и са насочени от различни сфери на живота“, изброява Димитрова.

Екипът на школото се състои от четирима учители, пет ментори, един психолог, един директор, няколко технически служби.

„Децата са от цяла България, това са будни и даровити деца, които са от крайно бедни семейства. Имаме от всички етноси, в момента най- големият брой са българи, като през годините цифрата им е динамична. Надяваме се да вземе още 10 деца, мисля че тези 4 години доказаха колко е важно това начинание, колко добра стъпка е за възпитанието образованието за българските деца“, обяснява още Димитрова.

Тя обясни, че учениците постъпват в учебното заведение от 6-7 годишна възраст.

„Подборът е по наши тестове на психолозите и творците и до момента нямаме грешка.Децата, които постъпват в училището не плащат никакви такси, за разлика от други частни училища в България", казват преподавателите в школото.

Благородната идея за това училище е на мениджъра Ани Мари Димитрова, която е наследничка на габровския търговец Димитър Екимов, който развивал голяма меценатска и дарителска дейност.

Затова днес и училището носи името му в негова памет.

Коментари

Задължително поле