Събират пръст от знакови места за годишнината на НВУ

Пръст от всички места в страната, на които НВУ „Васил Левски“ се е помещавал през годините, ще бъдат събрани в гилзи и поставени в музея на учебното заведение. Инициативата е част от програмата по случай 140 години от основаването на Военния университет, съобщи днес началникът бригаден генерал Пламен Богданов.

„Ще вземем пръст от първи район в Пловдив, два района в София и два района във Велико Търново“, сподели генерал Богданов.

Патрон на честванията ще бъде военният министър Красимир Каракачанов. Към момента покана за присъствие на патронния празник все още не е изпратена на президента и главнокомандващ на Българската армия-ген. Румен Радев. Очаква се обаче да пристигнат висши офицери от съюзническите армии.

От тази година са възстановени номерациите на випуските. Оказало се, че за 140-та годишнина ще завърши 140-ти випуск „Христо Ботев“. Съвпадението в цифрите е случайно, защото има годни с по няколко випуска и такива без нито един, обясни генерал Богданов.

Във връзка с честванията са организирани дейностите за изработване на паметна плоча на Централния военен клуб в София, където се е намирал районът, при който е изградено първото военно училище. Тя ще бъде открита в средата на ноември.

В края на октомври, когато се провежда клетвата на курсантите, ще бъде направен и показ на въоръжението и техниката, която се намира в НВУ „Васил Левски“. В началото на същия месец в Шумен ще се проведена Международна научна конференция с демонстративни стрелби на леко оръжие и артилерийски системи.

Кулминацията на честванията ще бъде през ноември, когато ще бъде издадена специална карта с всички военни училища на територията на България от Освобождението до наши дни.

В началото на ноември ще бъдат поднесени цветя на гробовете на бивши началници на НВУ. Също през ноември ще бъде проведена и научна конференция „140 години военно образование- традиции и перспективи“. На 26-ти ноември започва международна седмица, която е посветена на годишнината.

В НВУ „Васил Левски“ следващата седмица започва още едно важно събитие. Учебното заведение домакинства заключителния етап на олимпиадата по обща европейска политика, сигурност и отбрана. В нея участват курсанти от европейските военни училища, а в старата столица ще пристигнат 70 души. От тях ще бъдат отличени десет души, петимата най-добри и индивидуалния победител. Откриването на заключителния етап ще бъде на 22-ри май от 9.30 часа. Очакват се гости от Министерството на отбраната, Европейския колеж по отбрана в Брюксел и Председателството на ЕС.

В единия от учебните корпуси на НВУ е подредена изложба от 22 табла за български офицери, родени извън настоящите граници на България.

Коментари

Задължително поле