Събориха още 10 незаконни къщи в ромската махала на Асеновград

Още 10 незаконни къщи в ромската Асеновград бяха премахнати в петък в изпълнение на заповедта на кмета на общината д-р Емил Караиванов, която бе за принудително събаряне на 16 жилищни и стопански постройки в местността „Лаково” над ромската махала „Лозница”. Причината да не бъдат съборени и останалите шест, описани в заповедта, е, че за пет от тях има в ход процедура по обжалване пред Административен съд-Пловдив, а една е в общ зид с обжалвано премахване на обект.  До момента при настоящата и предишна процедура, реализирана през месец юли, са премахнати общо 26 постройки в местност "Лаково", съобщиха от Община Асеновград.

Акцията на 18 август (петък) премина без инциденти, тъй като бе обезпечена с противопожарен екип и се извършваше в присъствието на полиция. Преди да стартира събарянето на незаконните постройки, беше изключено електрозахранването към тях, а обитаващите ги роми бяха изнесли предварително всичката налична покъщнина. Община Асеновград осигури на място присъствие на социални работници, които да извършат  анкетиране на желаещи. Общо петима от обитаващите такива постройки са пожелали да попълнят анкети за социалното си положение и ще бъдат консултирани за начините да се включат в реда за чакащи настаняване в случай, че отговарят на условията.

До края на август в ромския квартал „Лозница” ще стартира и изграждането на полицейска приемна, след като от РУ на МВР-Асеновград и общината се споразумяха за мястото и вида на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България