Бургазлийка с фрактура на ключицата след падане в автобус

Свалиха пътник-хулиган от автобуса София-Варна Гурбетчията закачал момичета

Ротари клуб дари на Община Велико Търново проект за възстановяване на емблематичната зала във Военния клуб Театралният салон изгоря при пожар преди 5 години и от тогава е неизползваем

Правителственият „Фалкон“ с премиера Борисов на борда приземен ръчно на летище София

Търговец на гласове наказан с 11 месеца затвор условно

Велико Търново влезе като дестинация в каталозите на най-големия румънски туроператор

Деси Слава откровено за следродилната депресия Трябваше да отмине по-бързо, признава певицата

7 водещи архитектурни бюра подадоха проекти за реконструкция на пл. „Св. Неделя“

Руски военни се разположиха в американска база в Сирия (ВИДЕО)

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от статуята в центъра на София

Стефан Данаилов излезе от комата

Задържаха крадец на бебешка количка от жилищен вход

Владислав Горанов: Проблемът с фалшивите болнични не е само в България

Невиждани снимки на Андреа без фотошоп

Съдът в Перник разпореди повторно броене на бюлетините за общински съветници

Събота – ден на японските бойни изкуства Божество ками потегля с колесница от НДК

Шествие с Микоши.

Кимона, оригами, калиграфия и кири-е ще покажат японските традиции

Демонстрации на японски бойни изкуства, ревю на кимона, уроци по оригами, калиграфия, кири-е, много танци, хайку и уникално шествие с японско божество – всичко това в събота пред НДК в София.

Празникът на японските бойни изкуства и традиции започва от 10 ч., когато жителите и посетителите на столицата за първи път ще станат свидетели на традиционно шествие с Микоши – носилка, която се носи от японците като част от свещен шинтоистки ритуал за извеждане на божеството от обитавания от него храм. Представлява преносим миниатюрен шинтоистки храм с колони, стени, покрив, веранда и парапет. Божеството на Микоши-шествието в София е от храма Касуга в Йокохама, Хонгодай. Наричано още Такемикадзучино микото, това божество (ками) е свързано с бойния дух и бойните изкуства (будо).

Ревю на японски кимона. Снимка: Кирил Клюмов

През целия ден – от 10 до 18 ч. – всички, които са любопитни по отношение на японските изкуства, могат да се включат в различните работилници и да се опитат да сгънат личната си красива хартиена фигурка или да хванат в ръка калиграфска четка и да изпишат първите си японски канджи.

Официалното откриване на Деня на японските бойни изкуства и традиции е в 11 ч.

От 12,30 до 14 ч. ще има Спектакъл-демонстрация на японски бойни изкуства., представени от българските клубове и школи по японски традиционни и съвременни бойни изкуства, които членуват в Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”. Ще бъдат представени всички японски бойни изкуства, практикувани в България, ключови техники и български високи постижения.

Ревюто на екзотични японски кимона е от 14 до 16 ч. След 16 ч. ще се проведе дискусионен форум „Дух и ценности на традиционна и модерна Япония”.

Събитието е част от 30-ите юбилейни дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”, посолството на Япония и с любезната подкрепата на Столична oбщина.

Входът е свободен. Повече информация за събитието търсете във фейсбук – DaysJapaneseCulture.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.