Събраха необходимите подписи за внасяне на проект за нова конституция

ГЕРБ и ВМРО успяха да се договорят за внасяне на проекта за нова конституция.

127 са събраните подписи от ГЕРБ, НФСБ, част от "Воля" и независими депутати.

"След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие имаме необходмите гласове за внасяне на проект на решение за свикване на ВНС и проект на нова конституция, така както са изискванията на действащата институция", обяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Тя благодари на всички, които подкрепиха идеята на ГЕРБ за предизвикване на дебат в обществото за нов обществен договор. "За нас именно това е идеята на процедурата, която започнахме. След 30 години действие на настоящата Конституция, настъпилите обществени промени и очакванията би трябвало да бъдат отразени в основния закон. Затова процедурата ще стартира след събраните над 120 подписа", заяви Дариткова.

"Последните промени, които са били нанесени, са били по преподреждането на точките и членовете от първоначалния вариант. Основните права изнесохме в първоначалната част. Записахме преамбюл, така както искаха колегите от ВМРО, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, гласуването ще бъде записано граждански дълг, а бракът - като съюз между мъж и жена", каза тя по време на брифинга.

„Преговорите продължиха 2 дни. Проектът, който внасяме в момента, е общ и отговаря на основните критики към първоначалния проект. На практика няма почти нищо общо с първоначалния проект”, заяви Искрен Веселинов. „Най-важното за нас е оставането на преамбюла, еднонационалната държава. Добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции”, каза той.

По думите му в проекта се залага поощряването на раждаемостта, връщането на хората с български произход от чужбина, за първи път се записва и, че гласуването е граждански дълг.

 
https://www.facebook.com/PPGERB/videos/666285224237539/

Коментари

Задължително поле