Съветник на Тръмп: Силите на САЩ ще напуснат Ирак когато ИД бъде напълно унищожена

В бъдеще американските власти биха искали да изтеглят американските войски от Ирак, но само при условия, които се считат за приемливи, заяви по Fox News съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Той беше помолен да коментира приемането от иракския парламент на резолюция, изискваща изтеглянето на всички чужди войски от страната, и да обясни защо Вашингтон отказва да обсъди този въпрос с Багдад. "Това е резолюция, която не е обвързваща. Тя беше приета единствено от група шиитски депутати. Сунитите и кюрдите я бойкотираха", каза О'Брайън.

В отговор на журналист, който заяви, че шиитите „представляват мнозинството“ в иракския парламент, съветникът на президента на САЩ отговори: „Във всеки случай нашата цел е също да напуснем Ирак. Президентът каза, че искаме да напуснем Близкия изток. Но ние трябва да си тръгнем при собствените условия, да напуснем по такъв начин, че „Ислямска държава“ да бъде напълно унищожена. "

На въпроса за причините, поради които САЩ могат да наложат присъствието на американските военни в Ирак, О'Брайън отговори: „Ще работим с иракчаните, очакваме да напуснем Ирак, когато той е в безопасност и е наистина независим. Иракчаните също искат това".

Коментари

Задължително поле