Съветници искат с референдум да се реши съдбата на открития римски град край Благоевград

Съветникът от ОБС-Благоевград Сашо Милчев внесе предложение да се насрочи извънредна сесия, на която да се гласува провеждане на референдум за запазване на археологическите разкопки край Покровник.

Идеята е на Инициативния комитет, който бе създаден в Благоевград с цел запазване на ценните разкопки. В Благоевград върви и подписка сред гражданите по въпроса.

Комитетът иска местния референдум да реши съдбата на римския град, който датира от 3-4 в. сл.Хр. Останките са открити на място, на което трябва да мине бъдещата магистрала Струма край Благоевград.

На терена работят над 150 души, ръководени от екип археолози. Те всеки ден правят нови разкрития - последното откритие е на запазена гробница с две гробни камери и предверие. Гробницата се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Създаденият Инициативен комитет настоява древният град да бъде запазен и да се превърне в музей на открито. Това обаче ще означава, че трасето на магистралата трябва да бъде изместено или вдигнато на пилони.

От АПИ казват, че това е абсурдно. Срокът за приключване на разкопките е 20 юли. След това на мястото влизат багери, които ще изринат селището, защото нивото на бъдещата магистрала е по-ниско. Планира се откритията и най-ценните находки да бъдат изнесени с кранове. Предстои комисия от министерство на културата последно да се произнесе по казуса.

А ето и официалното изявление на НАИМ при БАН относно спасително археологическо проучване край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, което те разпратиха до медиите:

Пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археологически екипа.

Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив.

Доц. д-р Здравко Димитров, Секция за антична археология, НАИМ при БАН, ръководител на археологическото проучване

Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България