Съветници се отказват от осигурен семинар в Гърция

Местните парламентаристи от Велики Преслав са гласували на сесия увеличение на приходите от данък МПС с 10 000 лв. и също толкова увеличен разход на общинския съвет за външни услуги. Още на сесията станало ясно, че въпреки липсата на точна обосновка, парите са нужни, за да може законотворците да посетят Гърция. Идеята е там за пет дни да обменят опит със сходна по големина община по въпросите на местните данъци, такси, начина им на определяне и възможните облекчения за платците. От 15 присъствали, 11 гласували "за" и предложението е прието.

Сред въздържалите се били две съветнички от ДПС, един от Обединени земеделци, а категорично против общинският съветник от ДСБ Станислав Йорданов. Според него, може общинският бюджет да поеме известен разход, но е редно, който иска да ходи на обучение в гръцко, да задели 500 лв. от джоба си. Така би било най-честно към гражданите в малка община, която изпитва финансови затруднения. Всеки от съветниците получава заплащане за работата си в местния парламент, то варира според участията в комисии и сесии, и е между 300 и 400 лв.

Междувременно председателят на общинския съвет във Велики Преслав Анелия Асенова каза пред "Труд", че семинар в Гърция най-вероятно няма да има, а средствата, гласувани на хартия, ще бъдат върнати. Оказало се, че повечето съветници имали ангажименти през септември и да ходят 5 човека на обмяна на опит няма смисъл. Целта била да участват и служители от местната администрация и двете общини да си бъдат взаимно полезни.

Коментари

Задължително поле