Съветският съюз планирал да унищожи НАТО за седем дни

Москва била убедена, че може да надвие основния си враг, като същевременно избегне ядрен апокалипсис

По време на Студената война две противоположни суперсили - СССР и САЩ - са готови всеки един момент за избухването на въоръжен конфликт помежду им. Всички са убедени, че Третата световна война ще бъде ядрен конфликт и че ще доведе до взаимно унищожаване.

Въпреки това през 1979 г. Съветите измислят план за ликвидиране на най-големия си враг, избягвайки ядрения апокалипсис. Планът, наречен "Седем дни до река Рейн", предвижда, силите на НАТО в Европа да бъдат унищожени само за една седмица.

Москва очаква първо НАТО да атакува. Според плана, алиансът ще атакува 25 съоръжения в Полша на река Висла с ядрени бомби, превръщайки страната в опустошена и замърсена зона, ефективно отрязвайки съветските войски в Източна Германия, Унгария и Чехословакия от главните им бази в СССР.

Това обаче веднага би задействало Варшавския договор. Съветските ядрени сили трябва да атакуват Германия, Белгия, Холандия, Дания и Северна Италия. Така ще унищожи и централата на НАТО в Брюксел.

Без да нападат САЩ, Франция и Великобритания, Съветите искат да създадат разделение между западните съюзници. Те знаят, че не централата на НАТО решава, а ръководството на САЩ, Франция и Великобритания как и кога да се използват ядрените оръжия. С тази маневра, СССР планира да ги постави пред труден избор: да използват ядрени оръжия срещу Съветите и със сигурност да приемат ядрена атака, да се бият, без да използват ядрени мощности или дори да стоят извън конфликта. Имайки предвид сложните отношения на Франция с НАТО, който тя напуска през 1966 г. (въпреки това продължава да си сътрудничи с алианса), тази възможност изобщо не е непостижима.

След ядрените атаки, съветската и чехословашката армия трябва да пробият вражеските редици до река Рейн. Като се има предвид, че те превъзхождат алианса няколко пъти по брой танкове, Съветите са уверени в успеха. В същото време неутрална, но стратегически важната Австрия трябва да бъде атакувана и окупирана от Унгария.

Докато съветските сухопътни войски превземат важни мостове над реките, самолетите от Варшавския договор трябва да унищожат европейските летища и военните бази на НАТО.

Важна задача е поверена и на съветския флот. Той трябва да прекъсне всички комуникации между САЩ и Европа в Атлантическия океан и да попречи на американците да изпращат подкрепление на своите съюзници. Съветските подводници трябва да намерят и унищожат американския коз: офанзивни групи от американски самолетоносачи. Междувременно съветските ядрени подводници в Северния ледовит океан трябва да са готови да отговорят на евентуална ядрена атака на САЩ.

Москва вярва, че ако всичко върви по план, основните сили на НАТО в Европа ще бъдат унищожени за седем дни. Ако е необходимо, съветската армия ще продължи да напредва към Франция. Шокираното и объркано ръководство на западните страни ще бъде принудено да седне на масата за преговори и ще бъде избегната обща ядрена война.

Съветското командване напълно игнорира доктрината на НАТО за колективна отбрана, изложена в Северноатлантическия договор от 1949 г. В него се посочва, че атаката срещу един член на алианса е атака срещу всички тях. НАТО е готово да започне обща ядрена война, ако само един от членовете му бъде атакуван с ядрено оръжие, независимо дали той  притежава такова или не.

Дори най-близките съветски съюзници във Варшавския договор смятат плана „Седем дни до река Рейн“ за твърде оптимистичен и почти недостижим. Съветите обаче провеждат тайни учения, основани на този план, в продължение на десет години, до края на 80-те години. За щастие до сблъсък така и не се стига!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения