Съветът за сигурност на ООН обсъди атаката срещу детската болница в Киев

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание след руския удар в Киев. Помощник-генералният секретар по хуманитарните въпроси на световната организация заяви, че моделът на системни атаки срещу цивилна инфраструктура е много притеснителен. По думите му спасителите са намерили деца с онкологични заболявания, чиито носилки са били изнесени в близкия парк.

Цел на нападенията станаха седем от десет района на украинската столица. Москва отрича, че носи отговорност за удара, като настоява, че не атакува цивилни цели в Украйна. 

„Световната здравна организация вече е проверила 1878 нападения, засягащи здравни заведения, персонал, транспортни средства и пациенти от февруари 2022 г. насам. Позволете ми да напомня на Съвета, че болниците имат специална защита съгласно международното хуманитарно право. Умишленото насочване на атаки срещу защитена болница е военно престъпление и извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност”, каза заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси на ООН Джойс Мсуйя. 

Смъртоносният удар по детска болница в украинската столица Киев вероятно е резултат от пряко попадение на руска ракета, заяви по-рано днес ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел, която се позова на анализи на световната организация.

"Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", каза Бел чрез видеовръзка от Киев на пресконференция в Женева.

Тя добави, че екипът ѝ, който вчера е посетил мястото на инцидента, не може да излезе с категорично заключение, но че ракетата, изглежда, е била изстреляна от Русия.

В медицинския център са лекувани деца със сериозни заболявания като рак и болести на бъбреците, а там е имало близо 670 деца пациенти и около хиляда души персонал по време на атаката, каза Бел.

"Персоналът е преместил вчера сутринта децата в бункер, когато за първи път са прозвучали сирените за въздушна тревога, иначе жертвите са могли да бъдат много по-големи", допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа