Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи привременни мерки на българското правителство за 16 роми от пловдивското село Войводиново, повечето от които деца, съобщава БНР. Те бяха прогонени от домовете си, след като братята Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов на 6-и януари тази година. 16-имата са част от общо 55 жители на Войводиново, жалбоподатели по делото "Пакетови" и други срещу България.

Съдът определя българското правителство да предприеме необходимото за алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че децата няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки и унизителни.

Кабинетът трябва да предприеме мерки за разглеждане на техните молби за общински жилища, които са подадени в средата на февруари до кмета на община Марица, но отговор не е получен, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика. Съдът изисква да бъде информиран по най-бърз начин за предприетите действия.

По отношение на останалите 39 жалбоподатели Европейският съд не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското правителство. Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

Председателят на БХК Красимир Кънев заяви пред Радио Пловдив, че привременните мерки са задължителни, а срокът за изпълнението им е незабавен.

Привременните мерки не са крайно решение по делото, а се определят, за да не се продължава някаква ситуация, която евентуално да доведе до осъждане на България, обясни Кънев.

Коментари

Задължително поле