Медицинските сестри излизат отново на национален протест

Кметът на Червен бряг: Няма конфликт на интереси между общината и местни фирми

Украинският президент въвежда нови санкции срещу руски компании и граждани

31-годишна жена загина при тежка катастрофа в Казанлък

Турските служби предотвратиха терористична атака в Истанбул

Арх. Весела Мирянова от „Артекс”: Цветанов е клиент, оценил мощната енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм По думите й себестойността е 500 евро на кв. м и печалбата не е най-важното

Нова Зеландия забрани продажбата на щурмови и полуавтоматични оръжия

САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача в Европа

Рейтингът на бразилския президент се срина само след три месеца на поста

Времето ще бъде облачно

В лагера на Черна гора: Вярваме, че няма да паднем

Шефът на федерацията в Косово пожела успех на отбора

На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

Съдът на страната на сектите БХК обвини православна християнка, заради дискриминация на последователи на псевдо-гуру

Чуждото влияние над българското правосъдие започва да взима застрашителни размери. Български съдия осъди православна християнка заради това, че се е противопоставяла на опитите на сектанти да провеждат демонстрации, проповеди и концерти в обществени зали в България. Разбира се, всичко това не би било възможно без “любезното” съдействие на Българския хелзинкски комитет, чийто заместник-председател и ръководител на правната програма – адвокат Маргарита Илиева, с гордост обяви: “Решението е първа стъпка в посока поставяне на функционерите на православната църква на тяхното място в едно демократично общество”.

Така, 1153 години след като християнството идва в земите български, анонимен български съдия обяви, че Българската православна църква, както и държавните институции, трябва да се съобразяват с прищевките на всевъзможни ереси и секти. Така щото утре, ако случайно на вратата ви позвънят проповедници от Сектата на Муун или Свидетели на Йехова, току-виж БХК заведе дело срещу вас, че не сте ги пуснали в дома си.

За скандалното съдебно решение се разбра в петък, но не от Софийския районен съд, а едва когато от соросоидната организация – Български хелзинкски комитет, се похвалиха, че са спечелили делото на първа инстанция срещу Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации при храм “Св. Св. Кирил и Методий”.

Решението е взето от съдия в Софийския районен съд, чието име от БХК обаче крият. Съдът удобно мълчи, като така позволява на БХК да манипулира общественото мнение и да твърди как “функционер на Българската православна църква” е осъдена заради “пропаганда” срещу нехристиянска организация. Мълчат и всички останали, финансирани от мизантропа Джордж Сорос неправителствени организации. Мълчат и борците за правда от Съюза на съдиите в България, чиято върхушка, със сигурност, се е почувствала горда с назидателното съдийско решение срещу православието.

Статуя на псевдо-гуруто Шри Чинмой
Статуя на псевдо-гуруто Шри Чинмой

Прегрешението на Десислава Панайотова, която не е просто богослов, а и главен редактор на сайта на Българската православна църква, се състои в това, че години наред тя води самоотвержена борба срещу нашествието на различни сектантски учения у нас. И заради това е превърната в мишена на БХК. От соросоидното НПО завели дело срещу Десислава Панайотова, защото в периода 2006-2008 г. попречила на сектата на “Шри Чинмой” да изнася проповеди в Зала “България”, Дома на архитекта, Руския културно-информационен център и Музикалното училище, както и защото публикувала в интернет-страницата на Центъра за религиозни изследвания и консултации предупреждения за същината на учението на Шри Чинмой.

Според БХК, група последователи на философията на Шри Чинмой, който е представен като американски духовен лидер, създали сдружение “Шри Чинмой Център” у нас, за да популяризират йога, медитация и живот, но Панайотова им пречела да се развиват. Малко преди смъртта си през 2007 г. самият Шри Чинмой идва в България, дори се опитва да направи проповед във Варна, но тя е отменена заради остро недоволство на християни от морската столица.

Проверка в интернет установи, че т.нар. “Шри Чинмой Център” има интернет-страница на български език, която е изключително бедна откъм съдържание, няма посочен адрес на Центъра, нито телефон за връзка, а единствено форма за едностранен контакт. Оказва се, че докато анонимен български съдия постановява решение в полза на т.нар. Шри Чинмой Център, защитаван от БХК, то на глобалната интернет-страница на сектата, България не е посочена като държава, в която организацията осъществява дейност, поне официално.

Какво всъщност е Шри Чинмой?

Няколко години след смъртта на проповедника, в зала № 1 на НДК се провежда концерт на негови “последователи”. За това свидетелства публикация в сайта на Центъра за религиозни изследвания и консултации на Десислава Панайотова, която разкрива подробности за концерта и за самата секта:

“Преди около месец (през целия май и началото на юни 2010 г.), по централните софийски улици бяха разлепени афиши, които атакуваха визуалното ни възприятие. Където и да се обърнеш, те гледаше полуусмихнато и невъзмутимо лице на индийски гуру. Новото религиозно движение на Шри Чинмой, обаче, става едно от най-мощните от края на миналия век и в известен смисъл се явява еталон за много от най-новите гуруистски движения. С достатъчно съмнителна репутация по света, то представлява една корпорация, разраснала се и просперираща през годините, където бизнес-интересите й ни най-малко не отстъпват на “хуманните” цели и глобалните проекти.

Шри Чинмой е роден в Бенгалия през 1931 г., от 11-годишен се обучава в ашрам, възприемайки неоиндуистки концепции на“интегралната йога”. Характерен елемент от интегралната йога е стремежът за “проявление” навън. Така се аргументират честите акции по вербуване на нови последователи под формата на концерти, изложби, спортни мероприятия, различна благотворителност и т.н.

Що се отнася до религиозния аспект на своето учение и на медитирането, Чинмой демонстрира завидна “либералност”: ”Като вдишвате, повторете веднъж името на Бог, Христос или на някого, когото почитате. Или, ако вашият Учител ви е дал мантра, може да я повторите”. Дори много малко просветеният в религиозно отношение човек може да си даде сметка за какъв род подмяна става въпрос. Подобни “практики” окончателно объркват начинаещия, вероятно с една цел – да размият напълно неговите понятия и да отнемат и малкото му останал здрав разум.

През 2007 г. дейността на култа предизвика много безпокойства сред властите на Германия, където се наблюдава увеличение на случаите на психически отклонения и даже суицидни прояви сред адептите на това учение. Същите сигнали идват от Полша, Русия и други европейски държави. Томас Гандоу (богослов, световно известен изследовател на сектите – бел. ред.) счита за една от основните причини на регистрираните психични разстройства сред “чинмойците” т.нар. медитация в “черна точка”.

Медитиращият рисува на стената черна точка и сяда срещу нея. Отначало той е длъжен да си представи, че тази точка е гуруто, който го наблюдава. След това трябва да си въобрази, че сам той представлява тази точка. И накрая, отъждествявайки се с гуруто, да погледне себе си през неговите очи в точката. Идеята е, че чрез концентрация на мисленето върху една точка трябва да се постигне единение с гуруто.

Трябва да се отбележи, че няма никакви сведения за това, че Шри Чинмой има посвещение от какъвто и да е индуистки гуру и че принадлежи към каквато и да било традиционна парампара. Ето какво казва Свами Кайвалананда, ортодоксален индуистки гуру-шанкарит по повод на всички “гуру-емигранти”, обикалящи богатия Запад и пропагандиращи своите псевдорелигии: “Тези хора не могат да бъдат гуру. Не съществува гуру за публиката, както и не съществува гуру с такива мотиви и такива цели, като на тези хора. Макар те да наричат себе си гуру, те всъщност са псевдо-гуру”.

Делото на защитниците на псевдо-гуруто Шри Чинмой от Българския хелзинкски комитет срещу българския борец срещу сектите Десислава Панайотова тепърва ще се гледа на втора инстанция – пред Софийския градски съд. Това че решението е едва на първа инстанция, не трябва да успокоява 85% от българите, колкото от нашите сънародници се определят като православни християни. Защото БХК са се опитали да осъдят не само Десислава Панайотова, но и храма “Св. Св. Кирил и Методий” и Софийската митрополия, т.е. православието като цяло. И макар анонимният съдия да не е посмял да осъди (засега) православните християни, съдебният акт е пряко доказателство до какво могат да доведат грантовете на Сорос в правосъдието. А като се добави, че именно организации, финансирани от мизантропа, непрекъснато изнудват европейските правителства и скъпоплатените бюрократи в Брюксел да приемат нови и нови мигрантски вълни, докато върви кампания по легализиране на хомосексуалните бракове в Европа, то не е трудно да се предвиди, че бъдещето на Стария континент е поставено на карта, а оттам – и на цялата християнска цивилизация.

Ако българите искаме да противодействаме и да се запазим като етнос и нация, трябва да принудим управляващите ни да приемат конкретни и незабавни мерки, една от които, например, е включването на вероучението в учебните програми. И то още сега, докато соросоидите не са поискали, а някой “грантов” съдия не е осъдил и някой учител, заради дискриминация, защото дели учениците си на момичета и момчета.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. На крак о парий презрени на крак о роби ма труда, подтиснати и унизени ставайте срещу врага.

 2. Bulgari, gonete tia gnusotii i drazhte Hristovata Vera. Hristos be roden ot Devica, izvarshi chudesa / + vozkresenie ot mrtvite/ , be razpnat i vozkrese. Mnogo vehti proroci predrekoha Negovoto Idvane, Iisus ni kaza che e praten ot Otca si na Nebesata i ni obeshta da se varne otnova da pribere Svoite si za Sadnia Den . Zoshto slushate chuzhi coveshki / Sataninski / sluzhenia . Evreite / skrito / priznavat che Toi e obeshtanija Mesia . Istinata i samo istinata !

 3. Пак станахме по-светци и от Папата. Ако всичко си им е легално и уредено по документи, не виждам никаква причина да се намесва в нарушение на закона. Чудестно е, че имаме 1153 години християнство…но нека да не се превръща във източен фанатизъм или да сме като амишите- като коне с капаци. Пък и църквата се е превърнала във всичко друго но не и в стожер на вярата.

  1. Затова,защото много малко хора посещават църква,не възпитават децата си в традициите и морала на източно православното християнство,затова младото поколение няма никакви задръжки, никакво уважение към семейство, близки,приятели.Затова толкова много убийства,самоубийства,кражби, война по пътищата.

 4. В конкретния случай православната ни църква и Десислава Панайотова са съдени точно в качеството им на стожер на вярата.Колко трябва да е наивен човек (или покварен съдия), за да не вижда инвазията на сектите и последиците от тяхната дейност? И да е ясно – опазването на традиционната ни вяра НЯМА нищо общо с фанатизма.

  1. Изобщо няма да усетите как ще Ви зарибят.С благи приказки залъгват лековерните.Колко случаи вече на самоубийства – точно защото са попаднали в лапите на сектите.

 5. Много интересно: искал да проповядва във Варна и го изгонили. Явно във Варна хората са по-в час с нещата откокото някои съдии.

 6. Не съм фен на БХК. Ама и да не бяха те, в мотивите на съда е ясно написано: ако онези са правели нещо нередно – уведоми властите. Да ходиш да рекетираш собствениците на зали да развалят сключени договори е мутренска работа. Все едно дали използваш бухалка, суджук, авторитета на Б.Б, парламента и пр. Ако ти стиска иди пред залата и говори с хората, които отиват. Със сигурност 99,9% от тях не са православни, нито има опасност някой на заплата в синода да ходи по такива места, че да го спасяваш като им провалиш договорите. Сега на тъпата ракета съдията й крив.

 7. Кой е авторът на тази малоумна публикация? Вие в кой век живеете? Как е възможно да раздавате с лека ръка етикети за това кой е секта и кой не, както и да се обосновавате на източници, които са доказано недостоверни! В началото на тази година се кръстих като православна християнка, но подобни тесногръди и на практика сектантски публикации в защита на православната църква, само ме отдалечават от нея! Не искам да се отъждествявам с хора, които са слепи и глухи, манипулиращи, нетолерантни, комплексирани и злобни, още повече когато се опитват да представляват до момента уважавана от мен медия. За мен това не са истински християни. Изучавала съм Шри Чинмой както и други източни учители и само мога да кажа хубави неща за тях. Нека представители на християнството не опорочават тази прекрасна вяра!

  1. Бени, Бени. Какво му е прекрасното на тази секта ма, душке? Ама то от думите ти ясно си личи, че и ти си сектантка. Доказателства че Чимной не светеца, за когото го имате са пред очите ви, от възможно най-официалните медии, ама вие сте като с коне с капаци. Зарибявате хората и им унищожавате живота. За всеки, който е стигнал до коментарите на тази публикация – било то опарен роднина, бивш, настоящ или бъдещ сектант, или просто случайно попаднал – призовавам ви да търсите информация за Чимной. Какво проповядва, а какво практикува, как е живял, какви обвинения му са повдигнати. История малко на сектата му потърсете.

 8. 25 години съм в тежка депресия от сектанти. Браво Деси, горе главата. Бори се и ще победиш! Ти си победителката, защото помагаш на хората да не попадат в секти. БРАВООО!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.