5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Съдът на страната на сектите БХК обвини православна християнка, заради дискриминация на последователи на псевдо-гуру

Чуждото влияние над българското правосъдие започва да взима застрашителни размери. Български съдия осъди православна християнка заради това, че се е противопоставяла на опитите на сектанти да провеждат демонстрации, проповеди и концерти в обществени зали в България. Разбира се, всичко това не би било възможно без “любезното” съдействие на Българския хелзинкски комитет, чийто заместник-председател и ръководител на правната програма – адвокат Маргарита Илиева, с гордост обяви: “Решението е първа стъпка в посока поставяне на функционерите на православната църква на тяхното място в едно демократично общество”.

Така, 1153 години след като християнството идва в земите български, анонимен български съдия обяви, че Българската православна църква, както и държавните институции, трябва да се съобразяват с прищевките на всевъзможни ереси и секти. Така щото утре, ако случайно на вратата ви позвънят проповедници от Сектата на Муун или Свидетели на Йехова, току-виж БХК заведе дело срещу вас, че не сте ги пуснали в дома си.

За скандалното съдебно решение се разбра в петък, но не от Софийския районен съд, а едва когато от соросоидната организация – Български хелзинкски комитет, се похвалиха, че са спечелили делото на първа инстанция срещу Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации при храм “Св. Св. Кирил и Методий”.

Решението е взето от съдия в Софийския районен съд, чието име от БХК обаче крият. Съдът удобно мълчи, като така позволява на БХК да манипулира общественото мнение и да твърди как “функционер на Българската православна църква” е осъдена заради “пропаганда” срещу нехристиянска организация. Мълчат и всички останали, финансирани от мизантропа Джордж Сорос неправителствени организации. Мълчат и борците за правда от Съюза на съдиите в България, чиято върхушка, със сигурност, се е почувствала горда с назидателното съдийско решение срещу православието.

Статуя на псевдо-гуруто Шри Чинмой
Статуя на псевдо-гуруто Шри Чинмой

Прегрешението на Десислава Панайотова, която не е просто богослов, а и главен редактор на сайта на Българската православна църква, се състои в това, че години наред тя води самоотвержена борба срещу нашествието на различни сектантски учения у нас. И заради това е превърната в мишена на БХК. От соросоидното НПО завели дело срещу Десислава Панайотова, защото в периода 2006-2008 г. попречила на сектата на “Шри Чинмой” да изнася проповеди в Зала “България”, Дома на архитекта, Руския културно-информационен център и Музикалното училище, както и защото публикувала в интернет-страницата на Центъра за религиозни изследвания и консултации предупреждения за същината на учението на Шри Чинмой.

Според БХК, група последователи на философията на Шри Чинмой, който е представен като американски духовен лидер, създали сдружение “Шри Чинмой Център” у нас, за да популяризират йога, медитация и живот, но Панайотова им пречела да се развиват. Малко преди смъртта си през 2007 г. самият Шри Чинмой идва в България, дори се опитва да направи проповед във Варна, но тя е отменена заради остро недоволство на християни от морската столица.

Проверка в интернет установи, че т.нар. “Шри Чинмой Център” има интернет-страница на български език, която е изключително бедна откъм съдържание, няма посочен адрес на Центъра, нито телефон за връзка, а единствено форма за едностранен контакт. Оказва се, че докато анонимен български съдия постановява решение в полза на т.нар. Шри Чинмой Център, защитаван от БХК, то на глобалната интернет-страница на сектата, България не е посочена като държава, в която организацията осъществява дейност, поне официално.

Какво всъщност е Шри Чинмой?

Няколко години след смъртта на проповедника, в зала № 1 на НДК се провежда концерт на негови “последователи”. За това свидетелства публикация в сайта на Центъра за религиозни изследвания и консултации на Десислава Панайотова, която разкрива подробности за концерта и за самата секта:

“Преди около месец (през целия май и началото на юни 2010 г.), по централните софийски улици бяха разлепени афиши, които атакуваха визуалното ни възприятие. Където и да се обърнеш, те гледаше полуусмихнато и невъзмутимо лице на индийски гуру. Новото религиозно движение на Шри Чинмой, обаче, става едно от най-мощните от края на миналия век и в известен смисъл се явява еталон за много от най-новите гуруистски движения. С достатъчно съмнителна репутация по света, то представлява една корпорация, разраснала се и просперираща през годините, където бизнес-интересите й ни най-малко не отстъпват на “хуманните” цели и глобалните проекти.

Шри Чинмой е роден в Бенгалия през 1931 г., от 11-годишен се обучава в ашрам, възприемайки неоиндуистки концепции на“интегралната йога”. Характерен елемент от интегралната йога е стремежът за “проявление” навън. Така се аргументират честите акции по вербуване на нови последователи под формата на концерти, изложби, спортни мероприятия, различна благотворителност и т.н.

Що се отнася до религиозния аспект на своето учение и на медитирането, Чинмой демонстрира завидна “либералност”: ”Като вдишвате, повторете веднъж името на Бог, Христос или на някого, когото почитате. Или, ако вашият Учител ви е дал мантра, може да я повторите”. Дори много малко просветеният в религиозно отношение човек може да си даде сметка за какъв род подмяна става въпрос. Подобни “практики” окончателно объркват начинаещия, вероятно с една цел – да размият напълно неговите понятия и да отнемат и малкото му останал здрав разум.

През 2007 г. дейността на култа предизвика много безпокойства сред властите на Германия, където се наблюдава увеличение на случаите на психически отклонения и даже суицидни прояви сред адептите на това учение. Същите сигнали идват от Полша, Русия и други европейски държави. Томас Гандоу (богослов, световно известен изследовател на сектите – бел. ред.) счита за една от основните причини на регистрираните психични разстройства сред “чинмойците” т.нар. медитация в “черна точка”.

Медитиращият рисува на стената черна точка и сяда срещу нея. Отначало той е длъжен да си представи, че тази точка е гуруто, който го наблюдава. След това трябва да си въобрази, че сам той представлява тази точка. И накрая, отъждествявайки се с гуруто, да погледне себе си през неговите очи в точката. Идеята е, че чрез концентрация на мисленето върху една точка трябва да се постигне единение с гуруто.

Трябва да се отбележи, че няма никакви сведения за това, че Шри Чинмой има посвещение от какъвто и да е индуистки гуру и че принадлежи към каквато и да било традиционна парампара. Ето какво казва Свами Кайвалананда, ортодоксален индуистки гуру-шанкарит по повод на всички “гуру-емигранти”, обикалящи богатия Запад и пропагандиращи своите псевдорелигии: “Тези хора не могат да бъдат гуру. Не съществува гуру за публиката, както и не съществува гуру с такива мотиви и такива цели, като на тези хора. Макар те да наричат себе си гуру, те всъщност са псевдо-гуру”.

Делото на защитниците на псевдо-гуруто Шри Чинмой от Българския хелзинкски комитет срещу българския борец срещу сектите Десислава Панайотова тепърва ще се гледа на втора инстанция – пред Софийския градски съд. Това че решението е едва на първа инстанция, не трябва да успокоява 85% от българите, колкото от нашите сънародници се определят като православни християни. Защото БХК са се опитали да осъдят не само Десислава Панайотова, но и храма “Св. Св. Кирил и Методий” и Софийската митрополия, т.е. православието като цяло. И макар анонимният съдия да не е посмял да осъди (засега) православните християни, съдебният акт е пряко доказателство до какво могат да доведат грантовете на Сорос в правосъдието. А като се добави, че именно организации, финансирани от мизантропа, непрекъснато изнудват европейските правителства и скъпоплатените бюрократи в Брюксел да приемат нови и нови мигрантски вълни, докато върви кампания по легализиране на хомосексуалните бракове в Европа, то не е трудно да се предвиди, че бъдещето на Стария континент е поставено на карта, а оттам – и на цялата християнска цивилизация.

Ако българите искаме да противодействаме и да се запазим като етнос и нация, трябва да принудим управляващите ни да приемат конкретни и незабавни мерки, една от които, например, е включването на вероучението в учебните програми. И то още сега, докато соросоидите не са поискали, а някой “грантов” съдия не е осъдил и някой учител, заради дискриминация, защото дели учениците си на момичета и момчета.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. На крак о парий презрени на крак о роби ма труда, подтиснати и унизени ставайте срещу врага.

 2. Bulgari, gonete tia gnusotii i drazhte Hristovata Vera. Hristos be roden ot Devica, izvarshi chudesa / + vozkresenie ot mrtvite/ , be razpnat i vozkrese. Mnogo vehti proroci predrekoha Negovoto Idvane, Iisus ni kaza che e praten ot Otca si na Nebesata i ni obeshta da se varne otnova da pribere Svoite si za Sadnia Den . Zoshto slushate chuzhi coveshki / Sataninski / sluzhenia . Evreite / skrito / priznavat che Toi e obeshtanija Mesia . Istinata i samo istinata !

 3. Предният малоумен пасквил от кафява поръчкова медия като Труд…

  1. Грачи колкото си искаш ма, гарго. Труд казват истината.

 4. Пак станахме по-светци и от Папата. Ако всичко си им е легално и уредено по документи, не виждам никаква причина да се намесва в нарушение на закона. Чудестно е, че имаме 1153 години християнство…но нека да не се превръща във източен фанатизъм или да сме като амишите- като коне с капаци. Пък и църквата се е превърнала във всичко друго но не и в стожер на вярата.

  1. Затова,защото много малко хора посещават църква,не възпитават децата си в традициите и морала на източно православното християнство,затова младото поколение няма никакви задръжки, никакво уважение към семейство, близки,приятели.Затова толкова много убийства,самоубийства,кражби, война по пътищата.

 5. KRAINO VREME E DA BYDE ZABRANEN ANTIBYLGARSKIQT XELZINKSKI CIGANSKI KOMITET PROKLETI DA SA NAVEKI ANATEMA

 6. В конкретния случай православната ни църква и Десислава Панайотова са съдени точно в качеството им на стожер на вярата.Колко трябва да е наивен човек (или покварен съдия), за да не вижда инвазията на сектите и последиците от тяхната дейност? И да е ясно – опазването на традиционната ни вяра НЯМА нищо общо с фанатизма.

  1. Изобщо няма да усетите как ще Ви зарибят.С благи приказки залъгват лековерните.Колко случаи вече на самоубийства – точно защото са попаднали в лапите на сектите.

 7. Много интересно: искал да проповядва във Варна и го изгонили. Явно във Варна хората са по-в час с нещата откокото някои съдии.

 8. Не съм фен на БХК. Ама и да не бяха те, в мотивите на съда е ясно написано: ако онези са правели нещо нередно – уведоми властите. Да ходиш да рекетираш собствениците на зали да развалят сключени договори е мутренска работа. Все едно дали използваш бухалка, суджук, авторитета на Б.Б, парламента и пр. Ако ти стиска иди пред залата и говори с хората, които отиват. Със сигурност 99,9% от тях не са православни, нито има опасност някой на заплата в синода да ходи по такива места, че да го спасяваш като им провалиш договорите. Сега на тъпата ракета съдията й крив.

 9. Кой е авторът на тази малоумна публикация? Вие в кой век живеете? Как е възможно да раздавате с лека ръка етикети за това кой е секта и кой не, както и да се обосновавате на източници, които са доказано недостоверни! В началото на тази година се кръстих като православна християнка, но подобни тесногръди и на практика сектантски публикации в защита на православната църква, само ме отдалечават от нея! Не искам да се отъждествявам с хора, които са слепи и глухи, манипулиращи, нетолерантни, комплексирани и злобни, още повече когато се опитват да представляват до момента уважавана от мен медия. За мен това не са истински християни. Изучавала съм Шри Чинмой както и други източни учители и само мога да кажа хубави неща за тях. Нека представители на християнството не опорочават тази прекрасна вяра!

  1. Бени, Бени. Какво му е прекрасното на тази секта ма, душке? Ама то от думите ти ясно си личи, че и ти си сектантка. Доказателства че Чимной не светеца, за когото го имате са пред очите ви, от възможно най-официалните медии, ама вие сте като с коне с капаци. Зарибявате хората и им унищожавате живота. За всеки, който е стигнал до коментарите на тази публикация – било то опарен роднина, бивш, настоящ или бъдещ сектант, или просто случайно попаднал – призовавам ви да търсите информация за Чимной. Какво проповядва, а какво практикува, как е живял, какви обвинения му са повдигнати. История малко на сектата му потърсете.

 10. 25 години съм в тежка депресия от сектанти. Браво Деси, горе главата. Бори се и ще победиш! Ти си победителката, защото помагаш на хората да не попадат в секти. БРАВООО!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.