Пост на турски език се появи в профила на президента Радев във Фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Съдът отмени ревизионен акт за 13 млн. лв заради фалшив документ от НАП

Снимки: Веселина Ангелова

Административният съд в София е отменил ревизионен акт на НАП за крупната сума от 13 млн.лв на фирма заради фалшив документ. Това съобщи пред „Труд“ известният адвокат от Велико Търново Иван Денев.

Той бил потърсен през 2015 г от ръководството на опериращата с големи обороти компания, за да обжалването на ревизионния акт в особено големи размери за 10 млн. лв. Сумата е била начислена на дружеството, което се занимава с търговия в страната и чужбина предимно с месни продукти заради допълнителни задължения за внасяне на ДДС и начислени лихви.
„Поех случая, който беше с изключителна правна сложност. Изпълнителният директор на дружеството Димитринка Фурнаджиева имаше проблеми със Специализараната прокуратура и с Комисията за отнемане на незаконно придобитите имущества. Имахме необикновено данъчно дело“, сподели Иван Денев.trvtva0115-888404

По време на процеса адвокатът поискал назначаване на множество експертизи, защото разбрал, че в извършената ревизия има допуснати нередности от НАП.

„Проверката беше започнала през 2011 г, което означаваше, че ревизионният акт следваше да бъде издаден от един орган по приходите, определен с нарочна заповед. В случая обаче ревизионният акт бе издаден от двама данъчни служители, което автоматично го правеше нищожен като издаден от органи без компетентност. Съдебният състав на всяко заседание подканваше юриста на НАП да представи такава заповед ако е налична. Едва на петото съдебно заседание на 28 септември 2015 г такава заповед беше представена за пръв път“, сподели Иван Денев.

Адвокатът веднага я оспорил, защото разбрал, че има допусната нередност.

„Първоначално разпитах данъчните ревизори, които категорично заявиха, че тази заповед е издадена по време на ревизията на 23 април 2014 г, но било техен пропуск , че не са я връчили на ревизираната фирма и не е приложена към делото. Понеже бях сигурен, че заповедта не е била налична и е новосъздаден документ , с който НАП цели да валидира издадения ревизионен акт, изисках компютърна експертиза. Вещото лице направи проверка в сървърите на Централното управление на НАП, където се установи, че заповедта е издадена на 25 септември 2015 г, т.е само 3 дни преди да бъде представена в съда като не е била налична по време на ревизията“, разкри Денев.

По тези съображения Административният съд приел, че тя е неистински документ, умишлено създаден от служители на НАП, за да си защитят акта.

„Съдебният процес продължи близо 3 г. През това време се начисляваше ежегодно лихва за над 1 млн. лв върху сумата по акта. Така към настоящия момент дължимата сума надхвърли 13 млн. лв. Въпреки изслушаните множество експертизи, именно фалшивият документ създаден от НАП, беше причина за обявяването на акта за нищожен“, обяснява Иван Денев.

Той е категоричен, че по силата на Закона, съдът е длъжен да изпрати материалите на прокуратурата, за да се установи по чия инициатива е изфабрикуван този документ. Според Денев скандалът става още по-грандиозен с това, че вместо от един служител, въпросният акт е подписан от двама.

Решението на първата съдебна инстанция е от 27 март и подлежи на обжалване пред ВАС ако НАП намери основание за това.

„Това би било поредното данъчно дело макар и с огромен материален интерес от осем цифрена сума. В случая фрапиращ е подхода на държавата в лицето на НАП, че в нарушение на всякакви законни правила, държавни служители се опитват да напълнят хазната чрез престъпно създаване на неистински официален документ, който дръзват да използват пред съда“, коментира адвокат Иван Денев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Имам удоволствието да познавам адв.Иван Денев.Това е един млад,образован,с много амбиции и хъс адвокат, който знае какво иска и винаги довежда нещата до успешен край!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.