Съдът отмени ревизионен акт за 13 млн. лв заради фалшив документ от НАП

Административният съд в София е отменил ревизионен акт на НАП за крупната сума от 13 млн.лв на фирма заради фалшив документ. Това съобщи пред "Труд" известният адвокат от Велико Търново Иван Денев.

Той бил потърсен през 2015 г от ръководството на опериращата с големи обороти компания, за да обжалването на ревизионния акт в особено големи размери за 10 млн. лв. Сумата е била начислена на дружеството, което се занимава с търговия в страната и чужбина предимно с месни продукти заради допълнителни задължения за внасяне на ДДС и начислени лихви.

"Поех случая, който беше с изключителна правна сложност. Изпълнителният директор на дружеството Димитринка Фурнаджиева имаше проблеми със Специализараната прокуратура и с Комисията за отнемане на незаконно придобитите имущества. Имахме необикновено данъчно дело", сподели Иван Денев.trvtva0115-888404

По време на процеса адвокатът поискал назначаване на множество експертизи, защото разбрал, че в извършената ревизия има допуснати нередности от НАП.

"Проверката беше започнала през 2011 г, което означаваше, че ревизионният акт следваше да бъде издаден от един орган по приходите, определен с нарочна заповед. В случая обаче ревизионният акт бе издаден от двама данъчни служители, което автоматично го правеше нищожен като издаден от органи без компетентност. Съдебният състав на всяко заседание подканваше юриста на НАП да представи такава заповед ако е налична. Едва на петото съдебно заседание на 28 септември 2015 г такава заповед беше представена за пръв път", сподели Иван Денев.

Адвокатът веднага я оспорил, защото разбрал, че има допусната нередност.

"Първоначално разпитах данъчните ревизори, които категорично заявиха, че тази заповед е издадена по време на ревизията на 23 април 2014 г, но било техен пропуск , че не са я връчили на ревизираната фирма и не е приложена към делото. Понеже бях сигурен, че заповедта не е била налична и е новосъздаден документ , с който НАП цели да валидира издадения ревизионен акт, изисках компютърна експертиза. Вещото лице направи проверка в сървърите на Централното управление на НАП, където се установи, че заповедта е издадена на 25 септември 2015 г, т.е само 3 дни преди да бъде представена в съда като не е била налична по време на ревизията", разкри Денев.

По тези съображения Административният съд приел, че тя е неистински документ, умишлено създаден от служители на НАП, за да си защитят акта.

"Съдебният процес продължи близо 3 г. През това време се начисляваше ежегодно лихва за над 1 млн. лв върху сумата по акта. Така към настоящия момент дължимата сума надхвърли 13 млн. лв. Въпреки изслушаните множество експертизи, именно фалшивият документ създаден от НАП, беше причина за обявяването на акта за нищожен", обяснява Иван Денев.

Той е категоричен, че по силата на Закона, съдът е длъжен да изпрати материалите на прокуратурата, за да се установи по чия инициатива е изфабрикуван този документ. Според Денев скандалът става още по-грандиозен с това, че вместо от един служител, въпросният акт е подписан от двама.

Решението на първата съдебна инстанция е от 27 март и подлежи на обжалване пред ВАС ако НАП намери основание за това.

"Това би било поредното данъчно дело макар и с огромен материален интерес от осем цифрена сума. В случая фрапиращ е подхода на държавата в лицето на НАП, че в нарушение на всякакви законни правила, държавни служители се опитват да напълнят хазната чрез престъпно създаване на неистински официален документ, който дръзват да използват пред съда", коментира адвокат Иван Денев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България