Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Съдът отмени формулата за сметките за парно Промените са направени от зам.-министър, който няма право да издава нормативни актове

Съдът обяви за нищожни текстове от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради – етажна собственост.

Досегашните сметки са легални

Формулата за определяне на сметките за парно беше отменена от съда. Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни текстове от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради – етажна собственост, както и от Наредба №16-334 за топлоснабдяването, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Делото срещу формулата за определяне на сметките за парно беше образувано през 2017 г. от трима граждани. Решението на съда може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. Досегашните сметки за парно обаче са валидни, коментираха юристи. А за да има нови сметки трябва да се приеме нова наредба, или решението на ВАС да бъде обжалвано.

Мотивът за обявяване за нищожни на текстове от Наредбата №16-334 от 6 април 2007 г. за топлоснабдяването е, че са издадени от некомпетентен орган, в случая – от зам.-министъра на икономиката и енергетиката, наредил и обнародването є в “Държавен вестник”. Според върховните магистрати въпреки наличието на изрична заповед за заместване на министъра, зам.-министърът не е компетентен да издава подзаконови нормативни актове, тъй като законът изрично предвижда нормотворческата дейност да се извършва от министър.

За издаването на новата Наредба №16-334 от 2007 г., както и за отмяната на действащата дотогава Наредба № 2 за топлоснабдяването липсват, каквито и да било мотиви, посочват още от ВАС. В Закона за нормативните актове има изискване проектите на наредби и закони да имат мотиви. Пропускът на чиновниците да изготвят мотиви към Наредбата е пречка за тълкуването є, като не може да се установи както е наложило издаването на нова Наредба, вместо промяна на съществуващата, посочват от ВАС.

От ВАС приемат, че има съществено нарушение на правилата при приемането на Наредбата, което води до отмяна на оспорените в конкретното производство текстове.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.