Съдът се произнесе: Референдумът на Слави не е задължителен за депутатите

Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС), който разглежда на втора инстанция делото срещу резултатите от референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, е потвърдил решението на тричленката на съда, съобщи „Блиц“.

Това означава, че резултатите от допитването остават незадължителни за Народното събрание. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Последното заседание по делото беше вчера и все още протоколът не е публикуван, нито има съобщение от съда, от което да станат ясни мотивите на магистратите.

След като съдът се произнесе, ЦИК ще трябва да коригира обявените резултати с около 500 гласа, които съдебна експертиза призна за непреброени. Избирателната комисия ще уведоми официално парламента за изхода от гласуването и депутатите ще трябва да се произнесат в пленарната зала по всеки един от трите въпроса в срок от три месеца.

В края на предишния мандат от ГЕРБ внесоха решение за одобряване на решенията и по трите въпроса. А в началото на този депозираха и законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура и намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на глас годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Веднъж и съдът да спази закона. От кога не сме го виждали това нещо.

  2. Че и задължителен да беше – нищо не пречи на ес демократите да си избършат задниците с резултатите. Справка – холандия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.