Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Съдът: ТИР-ът е багаж на шофьора. Борисов: Това е виц (СТЕНОГРАМА)

„Освен да го приема това като виц, не мога да допусна, че това е истина.“ Така реагира премиерът Бойко Борисов по време на последното заседание на правителството, когато финансовият министър Владислав Горанов съобщава за решение на Върховния административен съд, с което се отменя акт на НАП. Според решението ТИР-ът е багаж на шофьора.

Ето и стенограма от обсъждането на въпросната точка:

Точка 19
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми членове на Министерския съвет, представения на вашето внимание законопроект включва мерки за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, разширяване на кръга на престъпленията, свързани с извършване и закана за извършване на терористични действия. Всъщност тук става дума да един стар законопроект, който е бил одобрен и внесен за разглеждане и приемане в 43-ото Народно събрание, но поради предсрочното прекратяване на неговата дейност не е разгледан, което налага повторното му внасяне в 44-ото Народно събрание. Същевременно бих искал да поясня, че ние сме принудени да побързаме, тъй като чрез този законопроект се транспонира една директива на Европейския парламент и на Съвета във връзка със забавянето ни е възможно наказателна процедура, затова са поети ангажименти законопроектът да бъде одобрен от Министерския съвет до края на месец юли 2017 г. и приет от Народното събрание до края на месец септември 2017 г. Предлагам да бъде приет.

БОЙКО БОРИСОВ: Сега като го приемем, отива в Народното събрание.
Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаеми господин премиер, няма пряка връзка с темата, която в момента обсъдихме и одобрихме, тъй като наистина законопроектът, който току-що одобрихме е минавал веднъж през Министерския съвет.
Това, което искам да споделя с вас е, че с Решение № 9395 на Осмо отделение на Върховния административен съд от 17 юли 2017 г. след задълбочен анализ Административният съд отхвърля жалбата на НАП срещу отмяната на ревизионен акт, като стига до извода, че ТИР-ът е багаж на шофьора. Това само го споделям, за да разбирате колко е трудно понякога на администрацията да се справи със сложните казуси, които възникват пред нея. Когато говорим за съдебна реформа, тя прониква във всяка част на нашия обществен и икономически живот и стига до там, че ТИР-ът става багаж на шофьора.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз освен да го приема това като виц, не мога да допусна, че това е истина.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Има го на сайта на съда, Решение № 9395 от 17 юли. В името на народа и следва.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова госпожа Захариева и госпожа Цачева, нали пратихме едно писмо, защото дори най-малкият коментар по темата ще се приеме, че едва ли не се месим или нещо казваме, до Брюксел, съдиите и прокурорите, така както искахме за прокурорите, така и за съдиите да дойдат и ето по такива теми да се произнесат и да си обясняват там, просто ако това е вярно. Аз не мога да го приема, че е вярно, въпреки че Горанов чете дела, да приемеш че камионът, ТИР-ът отзад ти е багажа, значи машинистът може целият влак да му е също багаж по тази логика с товарите. Просто не ми се ще. Затова да се иска проверка и на съдии и на прокурори, както беше по прокурорите, вие сте искали, но ето по такива дела да дойдат и обяснявайте се. Ние искаме от НАП да събере приходи да има за заплати, да има за пенсии, ТИР-ът – багаж. Сега това не е само, в края на краищата ако е така, разбира се. И го провери дали е така. И госпожа Цачева като отиде на Висшия съдебен съвет … Това малко звучи като синджирът си дойде, козата я няма.
Точно за това са тези проверки или ние не ги наричаме проверки, а механизъм за подкрепа и подпомагане. Нека да ни подкрепят и да ни подпомогнат, но не може НАП да кажат не събираме или сме осъдени или няма да си съберем приходите от този ТИР, защото той се явява багаж на шофьора. Повтарям, проверете го.
Петкова!

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер. По повод внесените предложения за промяна в Наказателния кодекс Министерство на енергетиката е подкрепило всички тези предложения, но наред с това ние сме направили едно предложение, което е свързано с криминализиране на деянията, свързани с незаконния добив.
Виждам, че това наше предложение не е обсъдено и не е направен коментар по него, но само, уважаеми господин премиер и колеги, искам да обърна внимание на това, че това е една много сериозна тема за цялото общество. Това е едно деяние, което на практика представлява кражба на изключителна държавна собственост, каквато собственост са подземните богатства на България. Да не говорим за другите изключително големи проблеми, които се нанасят и върху инфраструктурата, върху живота и здравето на хората. Затова бих помолила за малко повече разяснение и бих помолила това наше предложение да влезе в промените, които се правят в Наказателния кодекс.
Искам да отбележа и това, че това е инициатива и на кмета на община Перник, където знаете, че има изключително сериозни проблеми. С писмо кметът на общината сезира и министъра на енергетиката, министъра на икономиката, премиера, така че моля това наше предложение да бъде подкрепено и да влезе в промените на Наказателния кодекс сега. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ: Да дам малко пояснения. Министерството на правосъдието е напълно наясно с този проблем. За съжаление предложението на Министерство на енергетиката е дошло извън рамките на сроковете, предвидени в Закона за нормативните актове. Междуведомственото съгласуване по законопроекта е приключило на 4 юли, ние сме оформили преписката на 12 юли и сме я пратили в Министерския съвет, а писмото от Министерство на енергетиката е пристигнало на 13 юли. Така че за съжаление не сме могли да реагираме. Както вече поясних, България я грози наказателна процедура, така че не можем да бавим този законопроект.

БОЙКО БОРИСОВ: Предлагам да го приемем на вносител, тъй като това е изключително важно предложение и разговаряйте с депутатите от мнозинството, за да не губим време, да вървим напред законът, че ни грози наказателна процедура.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. ми каквито са демократичните съдии (наследници на корнезов, филип димитров и петър стоянов), такива са и заключенията им.
    оная баева може да го потвърди.

    1. Умнико, ти прочете ли изобщо за какво става дума?
      Делото е за двойно данъчно облагане с ДДС на товар в ТИР. Веднъж, като товар на тира, но ЕДНОВРЕМЕННО с това и на целия ТИР /с товара/, като товар на ферибот. Ако мислиш, че ТИР-ът не е товар за ферибота, значи ти хлопа не само една тараба. А управляващите и медиите да си дрънкат, каквото си искат. Чети, бре, после помисли и едва тогава си пиши мантрите!

  2. Прочетох решението и всъщност съдът е отсъдил съвсем правилно.

  3. В mediapool има подробности:), смешна работааа! Така се вземат решения днес, като във виц:)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.