Съд не позволи майка да води сама 2 и 5-годишните си деца да се разнообразят в чужбина

Съдът в Търговище не даде разрешение за неопределен брой задгранични пътувания в Европейския съюз и Турция на 2-годишно и 5-годишно деца, чиято майка искала да ги води на екскурзии и да се разнообразят, без разрешението на бащата.

Окръжният съд отмени разрешението, дадено преди това от Районния съд в Попово, да се извадят задгранични паспорти на дечицата и те да пътуват  за срок от 2 години без съгласието на бащата.

До отмяната се стигна след жалба на таткото, който смятал, че такива пътувания не са в интерес на децата му и това би могло да застраши здравето и живота им.

От страната на майката и близките й били дадени различни обяснения, включително, че искала децата да пътуват с баба си, чийто настоящ мъж имал роднини в Турция и тя искала да ги води там да се запознаят. Обяснението за евентуални пътувания до Германия, някои от свидетелите по случая, определили като екскурзия за опознаване на други страни.

На това съдът в Търговище отговори, че децата са прекалено малки да пътуват с цел опознаване на чужди страни, порядки, бит и начин и живот, както и за разглеждане на забележителности. Позицията на магистратите по отношения пътуване в Турция е, че това по-скоро би причинило стрес на децата, които ще бъдат поставени в непозната среда с непознати хора, които не са им близки.

„Не е установено в какво се състои интересът на децата от пътуване в чужбина”, пише в решението на Окръжния съд в Търговище. В него се посочва още, че разрешение за такива пътувания може да бъде дадено за определен период от време в определен кръг държави, като интересът на детето се преценява за всеки конкретен случай. Трябва да се вземат предвид съображенията и на другия родител за неговото несъгласие.

Така Окръжният отмени решението на първия съд, като се произнесе, че то е незаконносъобразно и неправилно. Искът на майката срещу бащата, тя сама да извади паспорти на децата и те да пътуват без негово съгласие, е отхвърлен. На финала майката трябва да плати на опонента си по казуса 315 лв. разноски по делата, в които го вкарала.

Коментари

Задължително поле