Съкровищата на Божков - под строга охрана в НИМ (обзор)

Снимки: Пламен Стоименов
Залата се охранява от маскирани полицаи, въоръжени с автомати.

“Труд” видя и снима иззети веществени доказателства

“Изчезналият” ритон е сред над 6700-те антики, наредени във витрини

Предстои оценка от световни археолози

Маскирани полицаи, въоръжени с автомати, пазят иззетите съкровища от колекцията на Васил Божков в Националния исторически музей (НИМ). Това видя днес фоторепортер на “Труд”, допуснат при строги мерки за сигурност да снима безценните предмети.

Колекцията е от 6778 артефакти от различни периоди. Те бяха описани, иззети и транспортирани от експерти от Министерството на културата в продължение на 8-9 месеца от различни помещения в централата на “Нове интернал” ЕООД на ул. “Московска” 43. Наредени са във витрини в една от залите на НИМ, в която на много места са поставени термометри, които отчитат каква е температурата и влажността на въздуха.

Заснемането стана възможно с разрешение на Специализираната прокуратура, която води две разследвания срещу Васил Божков, който се намира в Дубай. Колекцията обаче не може да се види от посетителите на НИМ, тъй като в случая става дума за иззети веществени доказателства.

Служителка на НИМ показа един от сребърните ритони, за който през май Божков съобщи, че е изчезнал от колекцията му. Бизнесменът твърдеше, че снимка на предложения за продажба ритон се разпространява между колекционери по света, но предметът се оказа сред иззетите от “Московска” 43.

Днес от спецпрокуратурата съобщиха, че започват разговори с водещи археолози от Германия, Италия и други страни от ЕС. За да избегнат всякакви съмнения и спекулации, магистратите ще възложат на тях задачата да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право