Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Пари и власт: Проблемът с разбирането на еврото България е дори в по-изгодна позиция за присъединяване към еврозоната от Румъния, Полша, Унгария и Чехия

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат Обединени патриоти

Съобщенията, които получаваме от институциите, да бъдат само на роден език. Това гласи законопроект за българския език, подготвен от Обединените патриоти, информира БТВ.

За да няма неразбрани съобщения, от Обединените патриоти предлагат институциите да комуникират с клиентите си на кирилица. За първи път трябва да се уреди използването на българския език във виртуалното пространство.

„Подобни електронни услуги ще се разрастват, подобни есемеси могат да се получават например от учители и от училищни власти”, обясни Милен Михов, депутат от Обединените патриоти.

Според езиковеди заради новите технологии не трябва да „превеждаме“ всяка дума. Така градската легенда носи, че са искали да заменят „кибрит“ с драсни-пални клечица.

Преди години се роди идеята да се превежда на български всяка музикална творба. Например „Йелоу събмарин” на „Бийтълс” задължително да се съобщава като „Жълтата подводница”.

Сега Патриотите предлагат глоби и за депутатите, с начало 300 лв., ако използват чужди думи в публични изяви. За спазването на правилата ще следи Съвет по български език.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.