Шампионката Мария Оряшкова: Съперничката ми плака 3 часа след финала

Заради COVID-19 шампионката влезе и в ролята на треньор

Руснаците глобени с 10 000 долара


Съперничката ми на финала Светлана Цимашенка плака 3 часа след срещата, толкова се беше разстроила – разкри Мария Оряшкова, която в Нови Сад спечели рекордна шеста световна титла в самбото.

Българката се наложи с 1:0, а сблъсъкът им бе пети за трофея на планетарни първенства, като нашето момиче вече води на беларускинята с 3:2 победи.

„След срещата й казах, че най-важното е да сме здрави, но явно за нея този сблъсък имаше друг емоционален заряд”, продължи Мария.

По време на първенството Оряшкова влезе и в ролята на треньор, след като селекционерът Васил Соколов и помощникът му Красимира Томова не заминаха, заради положителен тест за COVID-19.

„Беше странно да се обърнеш по време на срещата и да не видиш познатите лица край тепиха – призна шампионката. – Но се справих, имам си свои начини за концентрация. Наложи се обаче аз и по-опитните състезатели да съветваме по-младите, да седим в ъгъла по време на двубоите им... Всъщност сами отидохме в хотела, сами се акредитирахме..., странно първенство...”

Оряшкова разкри, че целият шампионат е минал при строги противоепидемични мерки. На самбистите не е било позволено да напускат залата след тестове, така по 12 часа са стояли затворени. „Един състезател от руската делегация си позволи да излезе, но отвън стояха фотографи, заснеха го и федерацията бе глобена с $10 000, други не посмяха!”, разкри още Мария.

 

Премия от 10 000 лв. за шампионката

Мария Оряшкова бе изненадана с премия от 10 000 лева на срещата с медиите в пресклуб „България”. Наградата е от дългогодишния президент на федерацията ни по самбо, а сега шеф на джудото Румен Стоилов, и благодателя на националите Стоян Саладинов.

Шампионката изрази признание и благодарност към двамата, както и към треньорите на националния отбор по борба Петър Касабов и Стоян Петков.

„Бях толкова добре функционално подготвена, че можех да направя още пет срещи”, призна Оряшкова, която тренира с националките по борба за следващата си голяма цел – олимпиадата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт