Сърбия най-накрая се сдоби с правителство

Бърнабич (на снимката) обясни, че някои от министрите все още не са уточнени.

Борбата с разпространението на COVID-19 е първи приоритет

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич съобщи имената на министрите в новото правителство на страната, за съставянето на което трябваха месеци на политически консултации, след произведените през юни предсрочни парламентарни избори в страната предаде БТА, позовавайки се на информация на агенция Бета.

За нов министър на външните работи е предложен генералният секретар на президента Никола Селакович. Министър на вътрешните работи ще бъде Александър Вулин, а на отбраната - Небойша Стефанович.

След заседанието на Председателството на Сръбската прогресивна партия Бърнабич каза, че бившата депутатка от Демократическата партия Гордана Чомич ще бъде министър за човешки и малцинствени права и социален диалог.

За социалистите са предвидени две министерски места, от които едно без портфейл, които ще бъдат съобщени по-късно. Комюникето също така не потвърждава кой ще е следващия министър на правосъдието на Сърбия, от когото ще зависи да потвърди екстрадирането към България на издирваният български банкер Цветан Василев.

Това ще бъде правителство на политическа приемственост, заяви президентът на Сърбия и лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич. Основна задача на правителството ще бъде борбата с престъпността и корупцията, каза още Вучич.

Коментари

Задължително поле