Сърбия: Членството ни в Евразийската общност не е пречка за присъединяването към ЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич, която споразумение за свободна търговия с Евразийската икономическа общност в Москва, заяви, че не очаква това споразумение да бъде пречка за Сърбия по пътя към Европейския съюз, съобщава македонската “Нова ТВ“.

Брюксел заяви, че Сърбия ще трябва да прекрати споразумението, когато стане член на Съюза, на което Бърнабич отговори: "Нали никой не мисли, че това ще бъде утре" и добави, че Сърбия иска да стане член на ЕС, но че това не зависи от Сърбия, а от предизвикателствата, пред които е изправен Съюзът.

„Надявам се Брюксел да иска да се присъединим към ЕС като икономически силна страна, която има по-добри заплати и по-добър стандарт на живот. Подписаното споразумение с ЕАИО цели именно това“, каза Бърнабич.

Съгласно споразумението с организацията, в която членуват Русия, Беларус и Казахстан и ще разшири зоната за свободна търговия с Армения и Киргизстан, Сърбия ще може да изнася 2000 тона цигари, 90 000 литра ракия, 400 тона полутвърдо и твърдо краве сирене и неограничени количества козе и овче сирене в страните от ЕАИО.

Коментари

Задължително поле