Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е стабилно

Във военната професия има рискове, каза министър Каракачанов

Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 офицерски кандидат Алексей Каменов е стабилизирано, съобщиха от МО. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му.

При катастрофата на вертолет Ми-17 от състава на авиобаза Крумово са загинали капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417.

Причините за катастрофата се изясняват.

От министерството изказаха съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

Хеликоптерът е изпълнявал тренировъчни полети - четвъртият полет за деня. Най-вероятно изглежда като техническа повреда, която е довела до падането, вследствие на което има двама загинали и един ранен. Изключително рано е да говорим преди експертизата да си каже мнението. В момента на място се прави оглед на мястото на произшествието, Военна полиция и Военна прокуратура са там, каза Красимир Каракачанов. Министърът заяви, че ще посети пострадалия военнослужещ при първа възможност.

Ми-17 е хеликоптер от 80-те години, но падналият миналата година хеликоптер „Пантер“ е нов. Във военната професия има риск, за съжаление и тази вечер сме свидетели на подобен инцидент. Ако не отделяме достатъчно средства за поддържане на техниката, не сме застраховани от подобни инциденти, каза още Каракачанов.

Техникът сам е напуснал кабината на разбилата се машина и е вървял около 100 м. Преди този полет на него са летели и други екипажи. Този е трябвало да извърши тренировки по спасяване, обясни министърът.

Хеликоптерът е в изправност и е на въоръжение от октомври 1989 година. През 2016 г. е минал на ремонт в завод „ТЕРЕМ-София“.

Двамата пилоти са опитни, единият с над 600 часа нальот, а другият с близо 500.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България