Със СПА и балнеология туризмът може да дава 25% от БВП

Минерална вода ще стигне и до Пампорово до края на годината

Съчетан със СПА и балнеология туризмът в България може да прави 25% от БВП, а не само 12-13%. Това е продуктът, който може да надградим в националния туристически сектор и годишно да говорим за привлечени не 10 милиона, а 30 милиона туристи. Това заяви  на III конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм/БСБСПА/ неговият председател Стефан Шарлопов.

Откриването на форума в най-стария курорт "Св.Св.Константин и Елена", в "Гранд хотел Варна" съвпадна с Международния ден на туризма 27 септември и 10 -годишнината от създаването на престижната браншова организация. В световен план има 25% ръст на СПА-туризма за година и ако в България си знаем работата, може да направим бум с 50% ръст, посочи Шарлопов.  Според него след 10 години България може да стане водеща СПА-дестинация в Европа, като втора страна в света след Исландия по богатство на минерални извори, но това богатство не се оползотворява достатъчно добре на този етап.

Страната ни  вече е равноправен играч в СПА-индустрията на Европа, но трябва да влезе в здравните фондове на остналите страни от ЕС. Благодарение на усилията на БСБСПА  до края на годината минерална вода със 76 градуса ще стигне и до Пампорово и ще я превърне в целогодишна дестинация, съобщи Шарлопов. Той припомни, че  държавата даде 2.5 млн. лева за възстановяване на водопровода от минералния извор в село Беден през община Девин до ски -курорта. Съюзът е помогнал за осигуряване на средства за водосъбирателен съд в Сандански, за да имат хотелите минерална вода.hhhhh

Със СПА и балнеология може да привлечем по-висок клас туристи в българските курорти, убедена е Сийка Кацарова, зам.-председател на БСБСПА, а отскоро и вицепрезидент на ЕСПА. Според нея 60 % от туристите, които избират балнео, СПА и Уелнес са българи, 20 % са представители на балканските страни-Македония, Сърбия, Гърция и Румъния.СПА-курортите ни посрещат също така гости от Израел и Русия. Ръстът в СПА-туризма тази година е около 5%. ЕСПА ще направи предложение до ЕП  СПА -процедурите да се плащат от здравните каси на страните -членки, както и да се уеднакви срокът-престой  за реимбурсиране, посочи тя.

Във Франция се възстановява плащането за 12 дни СПА-процедури, в Италия-за 14 дни, а в България -за 7 дни, даде пример Кацарова. Тя посочи още, че у нас не се спазва Директивата за трансгранично движение и обслужване на пациенти  от 2013 г. за осигурителните и здравни застраховки и ще търпи глоби. На официалното откриване е и Тиери Дюбоа, председател на БСБСПА,вляво от Шарлопов

От 260 СПА-хотела в страната само 106 до момента са подали заявления за сертифициране по новата наредба, която вдигна летвата за качеството на услугите и квалификацията на кадрите и влезе в сила от август, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Без такъв сертификат хотелите не могат да се наричат СПА, да се рекламират като такива и да предлагат такива услуги.

102 от разработените находища на минерална вода в България са изключителна държавна собственост.

С промените в Закона за водите се създават възможности безвъзмездното им стопанисване и използване от общините. МОСВ разработва национална програма за подпомагане на местната власт за използване на ресурса, която ще се финансира от Националния доверителен екофонд. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. За пилотната фаза до края на годината, в която ще участват общини с вече готови проекти, като трябват около 3 млн.лева.

Коментари

Задължително поле