На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Със 72% расте износът на български зеленчуци

Пазарът за празниците залят с лук и домати от Турция

Със 72% се е увеличил износът на български пресни зеленчуци през първите девет месеца на тази година спрямо миналата, показват данни на Министерството на земеделието. От януари до септември от страната ни са изнесени 27,6 хил. тона. Най-голямо увеличение има при експорта на краставици, чушки и зеле – в рамките на 57,6-62,4%. Значителен ръст има в износа на тикви, лук и гъби – от два до десет пъти. Същевременно експортираните количества домати и картофи намаляват съответно с 12,6 и 92%.

Основните количества от краставици, зеле и лук отиват за Румъния, коментира за „Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите. Там пазарът е много голям, а тяхното производство не стига за задоволяването му, обясни той. Българският пазар е залят с лук и домати от Турция, допълни той.

По-слаб е ръстът на износа на плодове от страната – с близо 13% за деветте месеца спрямо същия период на миналата година и стига 28,2 хил. тона. Най-значително увеличение има при  ягодите и ябълките – около четири пъти, следвано от това при черупковите плодове, сливите, прасковите, дините и вишните с между 9,9 и 46,3%. От друга страна, изнесените количества грозде, череши и пъпеши са с между 23 и 90% по-малко на годишна база, отчита агроминистерството. Има засилен експорт на български биоябълки за Германия, уточни Трифонов. По думите му в магазините в страната ябълките са основно вносни – предимно от Полша и Италия.

Вносът надхвърля 10 пъти експорта

Вносът на пресни зеленчуци обаче надхвърля почти десет пъти износа. По предварителни данни на НСИ през периода януари-септември 2016 г. в страната са внесени 177,8 хил. тона пресни зеленчуци и 216,6 хил. тона пресни плодове съответно с 4,5 и с 12,5% повече спрямо същия период на 2015 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека, нека, да видите как се работи, Не като вас, бугарите, поооо каафетата а дворът им буууреняясъл

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.