На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Със 72% расте износът на български зеленчуци

Пазарът за празниците залят с лук и домати от Турция

Със 72% се е увеличил износът на български пресни зеленчуци през първите девет месеца на тази година спрямо миналата, показват данни на Министерството на земеделието. От януари до септември от страната ни са изнесени 27,6 хил. тона. Най-голямо увеличение има при експорта на краставици, чушки и зеле – в рамките на 57,6-62,4%. Значителен ръст има в износа на тикви, лук и гъби – от два до десет пъти. Същевременно експортираните количества домати и картофи намаляват съответно с 12,6 и 92%.

Основните количества от краставици, зеле и лук отиват за Румъния, коментира за „Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите. Там пазарът е много голям, а тяхното производство не стига за задоволяването му, обясни той. Българският пазар е залят с лук и домати от Турция, допълни той.

По-слаб е ръстът на износа на плодове от страната – с близо 13% за деветте месеца спрямо същия период на миналата година и стига 28,2 хил. тона. Най-значително увеличение има при  ягодите и ябълките – около четири пъти, следвано от това при черупковите плодове, сливите, прасковите, дините и вишните с между 9,9 и 46,3%. От друга страна, изнесените количества грозде, череши и пъпеши са с между 23 и 90% по-малко на годишна база, отчита агроминистерството. Има засилен експорт на български биоябълки за Германия, уточни Трифонов. По думите му в магазините в страната ябълките са основно вносни – предимно от Полша и Италия.

Вносът надхвърля 10 пъти експорта

Вносът на пресни зеленчуци обаче надхвърля почти десет пъти износа. По предварителни данни на НСИ през периода януари-септември 2016 г. в страната са внесени 177,8 хил. тона пресни зеленчуци и 216,6 хил. тона пресни плодове съответно с 4,5 и с 12,5% повече спрямо същия период на 2015 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека, нека, да видите как се работи, Не като вас, бугарите, поооо каафетата а дворът им буууреняясъл

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.