Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Със 72% расте износът на български зеленчуци

Пазарът за празниците залят с лук и домати от Турция

Със 72% се е увеличил износът на български пресни зеленчуци през първите девет месеца на тази година спрямо миналата, показват данни на Министерството на земеделието. От януари до септември от страната ни са изнесени 27,6 хил. тона. Най-голямо увеличение има при експорта на краставици, чушки и зеле – в рамките на 57,6-62,4%. Значителен ръст има в износа на тикви, лук и гъби – от два до десет пъти. Същевременно експортираните количества домати и картофи намаляват съответно с 12,6 и 92%.

Основните количества от краставици, зеле и лук отиват за Румъния, коментира за „Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите. Там пазарът е много голям, а тяхното производство не стига за задоволяването му, обясни той. Българският пазар е залят с лук и домати от Турция, допълни той.

По-слаб е ръстът на износа на плодове от страната – с близо 13% за деветте месеца спрямо същия период на миналата година и стига 28,2 хил. тона. Най-значително увеличение има при  ягодите и ябълките – около четири пъти, следвано от това при черупковите плодове, сливите, прасковите, дините и вишните с между 9,9 и 46,3%. От друга страна, изнесените количества грозде, череши и пъпеши са с между 23 и 90% по-малко на годишна база, отчита агроминистерството. Има засилен експорт на български биоябълки за Германия, уточни Трифонов. По думите му в магазините в страната ябълките са основно вносни – предимно от Полша и Италия.

Вносът надхвърля 10 пъти експорта

Вносът на пресни зеленчуци обаче надхвърля почти десет пъти износа. По предварителни данни на НСИ през периода януари-септември 2016 г. в страната са внесени 177,8 хил. тона пресни зеленчуци и 216,6 хил. тона пресни плодове съответно с 4,5 и с 12,5% повече спрямо същия период на 2015 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека, нека, да видите как се работи, Не като вас, бугарите, поооо каафетата а дворът им буууреняясъл

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.