Съучениците и семейството на Йоан Матев няма да носят отговорност, ако са го прикрили

Йоан Матев. Снимка: Пламен Стоименов

Съучениците на Йоан Матев, които са го разпознали от записите към момента не могат да носят наказателна отговорност. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред журналисти.

Записите и снимките са били разпространени във всички университети и училища, онези, които са го разпознали обае не са знаели дали и какво престъпление е извършил младежът от кадрите.

„Ако установим, че се касае за укривателство, ще приложим цялата строгост на закона спрямо премълчалите“, заяви Арнаудова. Тя обясни, че бащата, майката и брата на Матев не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност дори да са го прикрили, тъй като така е записано в закона.

Матев е обвинен в убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина през 2015 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Естествено,че не могат да носят юридическа отговорност.Тук въпросът е до морала.Не може да знам,че някой е убиец,при това на дете и да си мълча!Абсурд!Предполагам учениците от училището не са били наясно с нещата.Не сме деградирали чак до там,че толкова време да прикриваме килър.Пък и убитото момче-Гошо естесвено не си е заслужавал съдбата.Да те убият без причина само на 15години!!!Страшно несправедлив е живота!!!Бих прикривал убиец,само ако знам,че жертвата му не е стока.Така например,ако убиеш кварталния дилър на наркотици или някой злосторник-изнасилвач-до гроб ще си мълча!

  2. Така е, когато става дума за дете на заможни роздители, дете в частно училище, дете със стабилни доходи, което убива без да знае какви пари ще намери. Ей така за спорт. Дете, което знае, че шансовете да го открият са малки. Че дори училищното ръководство ще застане зад убиец, защото тати е спонсор. За няколко хиляди лева директорката ще намери думи, с които ще запуши гласът на децата и в същото време няма да даде повод за съдебно преследване за укривателство. Въобще всичко си е на мястото. В края на краищата убития няма да го върнем, но не можем да лишим един друг млад човек от шансове да се реализира в живота, заради нещастно стечение на обстоятелствата. Вероятно той в затвора ще попадне на хора и ще стане човек.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.