86-годишен дал отпор на рецидивист, опитал да го ограби в дома му 56-годишният нападател не успял да измъкне портмоне с 680 лв.

Тойота блъсна дете на зебра, то се спаси като по чудо

Разследват палеж на кола в Разград Има версия, че колата е подпалена за отмъщение

Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

БСП иска преизчисляване на пенсиите

Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Задържаните за убийството на мъж във влак край Вакарел са брат и сестра Вероятната причина за инцидента е отправена забележка към извършителите

Парламентът прие промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Борисов: Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно

Цветанов се извини за думи на депутат от НФСБ

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение срещу Асандж

Борисов в Гърция: ЖП връзката Солун-Русе ще допринесе за икономическия подем на региона

Йордан Цонев: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки

КОНПИ отнема над 30 хил. лв. от бивш управител на общинско дружество в Бургас, сключвал договори със съпругата си

Антон Антонов, АПИ: Потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка

Съюзът на писателите връчи награди Призът за проза взе Весела Люцканова за романа „Животът е другаде“

Всички наградени

Повече от 100 писатели присъстваха на официалната церемония по връчване на Годишните награди на Съюза на българските писатели, състояла се на 18 май 2018 г. в Българския културен център – София. Тези отличия се връчват от 90 години без прекъсване, като постепенно към тях са добавяни допълнителни награди. Журито тази година беше в състав: Трендафил Василев – председател, Димитър Милов – за поезия, Станко Нацев – за проза, Панко Анчев – за литературна критика и есеистика, Ивайло Христов за публицистика, документалистика и мемоаристика.

За конкурса са получени над 200 книги във всички жанрове, които по статута на тези награди трябва да са издадени през 2017 г. Ръководството на СБП се е обърнало с официални писма до десетки издателства да изпратя техни издания, както и многократно е съобщавало в медиите за условията на конкурса.

Ето и лауреатите:

Награда за проза: Весела Люцканова за романа „Животът е другаде“ (изд. „Лексикон“);

Награда за поезия: Боян Ангелов за стихосбирките „Помръкнала е реката“ (изд. „Български писател“) и „В сянката на хоругвите“ (изд. „Захарий Стоянов“);

Награда за детска литература: Тодор Каракашев за книгата „Гора от приказки“ (изд. „Български писател);

Награда за публицистика, мемоаристика и документалистика: Благовеста Касабова за книгата „Баба Тонка“ (изд. „Захарий Стоянов“);

Награда за хумор и сатира: Анибал Радичев за книгата „Да сме наясно!“ (изд. „Българска книжница“);

Награда за литературна критика: проф. Чавдар Добрев за книгата „Български разпятия“ (изд. „Светулка 44 АТЕНЕЙ“).

Специалната награда за цялостно творчество получи поетът Петър Анадасаров.

Всяка година пред 24 май се връчват и няколко национални награди, които носят имената на известни писатели от близкото минало.

С наградата „Богомил Нонев” беше удостоен Сергей Комитски, наградата „Божидар Божилов” получи Петър Динчев, а новоучреденият през миналата година приз „Гео Крънзов” отиде при проф. Людмила Григорова. Беше връчена и наградата „Георги Братанов”, която заслужи Владислав Кацарски. Още 10 писатели получиха грамоти за принос към съвременната литература: Бойко Беленски, Иван Д. Христов, Цветан Илиев, Константин Еленков, Тотко Найденов, Йордан Атанасов, Росица Зиновиева, Галина Ганова, Елена Диварова, Светла Дамяновска.

В словото си Боян Ангелов – председател на СБП, изтъкна: „Мисля, че СБП остава единствената професионална организация, която защитава правата на гилдията. Но ние сме толерантни към колегите и от други писателски организации. В добри отношения сме със Съюза на независимите писатели. Нашите творчески бази, изд. „Блъгарски писател”, официалният сайт, в „Словото днес”, сп. „Пламък” са отворени за тях, ние никого не сме върнали, ако иска да публикува при нас. Литературата е една, родината е за всички нас. Авторитетни държавни организации се обръщат с уважение към нас, което особено ни радва. Преди два месеца се състоя среща на председателите на творческите съюзи с Комисията по култура в Народното събрание и стана ясно, че има консенсус да бъде приет Закон за защита на българския език и култура. Нека не забравяме, че нашата азбука е официална за Европейския съюз. На нас се пада ролята да съхраняваме българския език, писменото богатство на народа ни, традициите на литературата ни.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.