Днес е Разпети петък за католиците

Две бременни жени починаха от коронавирус в Мексико

Над милион и половина са потвърдените случаи на COVID-19 по света, жертвите на заболяването са над 93 700

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета от майките

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор от 500 млрд. евро срещу COVID-19

Премиерът свиква днес извънредно дистанционно заседание на правителството

Слънчево и топло ще е времето днес

Шестима са ранени при тежка катастрофа в София

Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

„Съюз на спасението” – филмът, който раздели Русия Историческият блокбастер разказва за подготовката и въстанието на декабристите от 1825 година

Ушити са над 1000 костюма, отразяващи епохата, а всеки от основните актьори е получил накрая за спомен костюм и албум със снимки

Докато специалисти, историци и кинематографисти спорят, лентата вече обикаля страната и събира стотици хиляди зрители

Сюжетът е основан на реални събития, а сред персонажите във филма има много исторически личности, изиграли значителна роля в съдбата на държавата

Точно преди Нова година премиерата на един нов филм буквално разтресе Русия и цялата огромна империя получи голяма тема за разговор. Филмът е “Съюз на спасението” – историко-приключенска драма на режисьора Андрей Кравчук за подготовката на въстанието на декабристите от 1825 г. Ако решим да се пошегуваме и с новината от тази седмица за смяната на правителството в Русия, можем без да се притесняваме и с усмивка да използваме израза “Руският кабинет отиде на кино”. Но да оставим това настрана и да видим какъв е този филм, който така силно разбуни обществото в тази страна.

Каква е историята на декабристите – първото тайно политическо общество, създадено от група млади гвардейски офицери. Сюжетът е основан на реални събития, а сред персонажите във филма има много исторически личности, изиграли значителна роля в съдбата на Русия – Николай I, декабристите Кондрат Фьодорович Рилеев, Михаил Бестюжев-Рюмин, Павел Иванович Пестел и др.

Предисторията

Вдъхновени от победата над французите през 1812 г., руските офицери – представители на елитното дворянство, се връщат в родината. И именно в нея осъзнават колко голяма е пропастта между Европа и Русия, те изпадат в ужас от робското положение на селяните и издевателствата над редовите войници в царската армия. И дворяните създават общество, на което е съдено да стане първият източник на декабристкото движение. А на тях всичко им се струва възможно…

Младите победители, гвардейските офицери са уверени, че равенството и свободата ще настъпят – тук и веднага. И за това те са готови да принесат в жертва всичко – положение, богатство, любов, живота и страната си. Младите офицери искат да сменят царската власт с конституционна монархия и завинаги да премахнат крепостното право. Във филма се разказва за атмосферата вътре в обществото на декабристите, за техните разногласия около опита им за свалянето на царската власт. През 1816 г. в столицата Санкт-Петербург възниква първото преддекабристко общество “Съюз на спасението”.

Именно тази тема, превърнала се в основа на филма, е една от най-обсъжданите днес в Русия. А филмът буквално се намира между “осанна” и “разпни го”. Във всички медии има ожесточени дискусии. И докато специалисти, историци и кинематографисти спорят, лентата вече обикаля страната и събира стотици хиляди зрители. Няма как, мнозина вече обявиха “Съюз на спасението” за филма на годината. А тя едва сега започна…

Историческият блокбастър се появи на екрана точно 194 години след реалните събития (14 декември 1825 г. избухва въстанието на Сенатския площад в Петербург. Когато един филм има внушителен бюджет, държавна подкрепа и агресивна рекламна кампания, това винаги предизвиква небезоснователни опасения заедно с оправдан скептицизъм.

Компютърни ефекти и брутално насилие

Във филма се усещат компютърните ефекти. С тях въстанието изглежда изключително мащабно и напълно реалистично, а заснеженият Петербург въпреки всичко, очарова зрителя – градът все едно става неволен свидетел на кръвопролитната битка.

Жестокостта по отношение на въстаниците и в частност обикновени войници, тръгнали безусловно след своите командири – всичко това е част от действителността. Бруталните военни действия, в които има ужасни сцени на насилие, са пълен контраст на буквално изумителните сгради и красиви пейзажи, снимани от горе с дрон, кран и каква ли не съвременна кинотехника.

В момента на въстанието на Сенатския площад е имало 15 000 човека. А задачата пред режисьора е да предаде максимално обстановката тогава. И точно тук е прибягнато до компютърната графика – “сложно е да снимаш цял месец 800 души масовка”, признава и решисьорът Кравчук.

Костюмите са превъзходни

Снимките на филма са в Белгородска област. Подготвителният период за филма е 2 години, а снимките продължават около година. Ако споровете за какво ли не във филма продължават, за костюмите всички са на едно мнение – те са превъзходни! За актьорската игра също. Младите руски артисти, които играя главните организатори на декабристкия бунт, са търсени дълго време от режисьора и продуцентите. Ушити са над 1000 костюма, които максимално точно отразяват епохата. Всеки от основните актьори е получил накрая за спомен костюм и специален албум със снимки от ролята си. Някои от костюмите са подарени на кинотеатрите, където е преминала премиерата на филма – представени са в специална изложба. Зрителите на премиерата са получили специален подарък към билета си – играчка за елха – един от героите декабристи. Масовката на филма наистина е голяма – около 800 човека, но въпреки това не е по-голяма от участващите в знаменития филм на Сергей Бондарчук “Война и мир” от 1967 година.

 

Двете съставни части на декабризма

Трудно е да се прави бизнес, а да се критикува и да се съставят проекти е просто и забавно

Татяна Воеводина, zavtra.ru

В руските медии е пълно с интересни и доста критични коментари за филма. “Труд” ви предлага един от най-добрите, в който са направени интересни паралели за времето отпреди почти 200 години и сега.

Прожекцията на широко рекламирания филм за декабристите “Съюз на спасението” накара обществеността отново да се замисли за истинските, историческите декабристи. Кои всъщност бяха тези елегантни “кавалерийски гвардейци” и поети?

При съветската власт бяхме научени еднозначно да смятаме декабристите за герои. Те бяха историческия минимум в паметта на съветския човек, като първите революционери и следователно – предшественици на Октомврийската революция.

За героите ни беше заповядано да приемем онези, които са се стремели да подкопаят и преобърнат собствената си държава. Достойнството на историческата личност се определяше от усърдието, използвано при подриването на носещите конструкции на собствения му дом. И това не е измислено от болшевиките! През целия XIX век всеки достоен и мислещ човек просто е бил длъжен да бъде, ако не революционер, то поне критично настроен към властта. Тази традиция – да бъдем против – се носи от руската интелигенция при всичките революции, репресии и световни войни. Трябва ли да се чудим защо великата империя “се стопи за два дни”, при това два пъти – през 1917-а и през 1991-а ?

Декабристите положиха началото на тази традиция, затова е важно да се разбере нейният източник. Има два основни източника.

Първият: чуждестранното образование и заеманите мисли.

Вторият: неучастие в практическия живот (наричан по-късно обломовщина). “Те са страшно далеч от народа”, казва Ленин в христоматийната си статия “В памет на Херцен”. Образованата ръководеща класа беше далече не само от народа, но тя беше далеч от всяка практическа дейност.

В своето есе “Декабристи” В. О. Ключевски разказва следното за тях: „… Повечето от декабристите са учили в кадетския корпус, сухопътния, морския и пажеския корпус (привилегировано дворянско военно-учебно заведение), а тогава кадетските корпуси, са били разсадници на общо либерално образование и са били много по-малко приличаши на технически и военни образователни институции. Някои от тях са получили образование в чужбина, в Лайпциг, в Париж, другаде – в многобройните руски пансиони, държани от чужденци, включително и в пансиона “Никола”. От последния идват например декабристите княз Голицин и Давидов. Много от 121 обвиняеми са учили в своите домове, но също под ръководството на чужденци”.

Всяко образование винаги предава на ученика определена картина за света. И така, на бъдещите герои от Сенатския площад в главата им беше набита чуждестранна картина. Съвсем естествено е, цялата руска действителност да е била разглеждана от тях като лоша, невярна и заслужаваща бракуване. Не защото не пасваше на Русия (те не можеха да преценят това), а просто защото не приличаше на картината, усвоена от тях. Какво трябва? Да се премахне крепостното право и да се приеме конституция и западната форма на управление. И всичко ще се получи чудесно. Така мислеха декабристите.

Изминаха почти 200 години, и нашите прогресисти мислят точно по същия начин. За да “преустроим Русия” с едно размахване на ръката, всичко, което е нужно, е да свалим КПСС и да създадем западни “институции”. Образът и стилът на мислене на “прогресивните хора на нашето време” не са се променили и днес. Само техните “преподаватели” станаха много повече: вместо малък пансион – цяла висша икономическа школа.

Нека се върнем към декабристите. Ако ръководещата дворянска класа сериозно се занимаваше с бизнес, а тогава бизнесът беше земеделие, който можеше и трябваше да се развива и подобрява, той щеше да коригира нейната картина за света. Но много, прекалено много от тях предпочитаха да се наслаждават на веселия живот и да съставят безпочвени проекти в столицата и дори в чужбина, където имаха ментален комфорт. Точно за това е прекрасното стихотворение на А. К. Толстой “Празен дом”. “Благородните дворяни у нас на труд не се учат”, казва помешчикът в “Кой в Русия живее добре”.

Очевидно е, че да се прави бизнес е трудно, а да се критикува реалността и да се съчиняват проекти е просто и забавно. Колкото по-малко познавате реалността, а да я разпознаете можете само като участвате в ежедневната практическа работа и по никакъв друг начин, тогава няма лесно да съчинявате проекти…

Ръководната класа никога не е била запленена от практическата работа. “Упоритият труд разболява”, и това не се отнася само до Онегин.

 

Какъв е екипът на филма?

Режисьорът Андрей Кравчук (вторият отляво) заедно с част от актьорския състав по време на премиерата.

Режисьорът Андрей Кравчук (57 г.) е автор на едни от най-обсъжданите филми, превърнали се в истински феномен в Русия. Това са “Италианец”, “Адмирал” (сред петте най-касови съвременни руски филми), “Викинг”, а сега и “Съюз на спасението”. Сценаристи на на филма за декабристите са Никита Висоцки и Олег Маловичко, а продуценти – Константин Ернст и Анатолий Максимов. Не може да не споменем и операторът Игор Гринякин, който е свършил забележителна работа.

Разбира се, главните актьори са фантастични, повечето от тях млади, но много талантливи. Непременно трябва да посочим Леонид Бичевин в ролята на Сергей Муравьов-Апостола, Максим Матвеев – като княз Сергей Трубецкой, Павел Прилучный – като Павел Пестел, Иван Янковский – в ролята на Михаил Бестужев-Рюмин, Антон Шагин – като Кондратий Рилеев, Александр Домогаров е граф Михаил Милорадович, Игорь Петренко е майор Баранов, Сергей Перегудов играе Артамон Муравьов, Виталий Кишченко – като император Александр I. Женските роли също са очарователни – ще споменем известната Ингеборга Дапкунайте – в ролятаа на княгиня Белская, и младата и много красива Софья Эрнст – като нейната дъщеря Анна Белская.

(Със съкращения, превод за “Труд” – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.